A nagypapa gondoskodik beteg feleségéről és három általuk nevelt kisunokájukról

Egy kis Hajdú-Bihar vármegyei falucskában él Márton, az 59 éves nagypapa, felesége Marika, és három kisunokájuk, akik sajnos nélkülözni kényszerülnek a szülői szeretetet, a nagyszülők vannak mellettük, számukra ők jelentik a családot.

Otthonuk egy saját tulajdonú, rendkívül rossz állapotban levő parasztház. A víz és a gáz nincs bevezetve, a fürdőszoba sajnos nincs kialakítva, a wc is az udvaron található. Az utcai kútról hozzák a vizet, ez téli időszakban gyakran befagy, a behordása is fáradtságos, körülményes. Villanyuk, kábeltévéjük van. A két szobából csak az egyik lakható, a másik helyiség fala pozdorjából készült, és nincs padló. Fűteni fával, fabrikettel tudnak. Főzni sparhelten tudnak, vagy ha éppen futja rá, akkor gázpalackkal. Az idei szezonra már csak 50-60 kg tűzifájuk van, sürgősen kellene az utánpótlás.

Márton és Marika is beteges, a nagyapa régóta diagnosztizált prosztarákos, gyógyszereit nem mindig tudja kiváltani és szedni. Felesége tavaly szenvedett el egy tüdőembóliát, munkavégzésre alkalmatlan, otthon végzi a háztartás és az unokák gondozása általi feladatokat. Márton közmunkás, az önkormányzat „postása”. Bevételük 100 ezer Ft közmunkabérből és 48000 Ft családi pótlékból áll. Kiadásaik fedezésére, megélhetésre ez egyáltalán nem elég, nagyon sokat nélkülöznek.

A három kisgyermek szerencsére egészséges, de lelkileg nagyon megviseli őket az, hogy édesanyjuk lemondott róluk, apjuk pedig börtönben van. A legnagyobb fiú 10 éves, gyönyörűen énekel és gitározik, egy zenekar tagja. Ruhamérete 140-es, lába 34-es. A középső fiú 9 éves, szépen rajzol, ő is muzikális, de nincs hangszere. Ruhamérete 128-as, cipőmérete 32-es. A legkisebb gyermek kislány, ő 8 éves, szívesen fest és rajzol. Ruhamérete 116-os, lába 30-as. Leginkább a két kisebb gyerkőc szorulna ruházat szempontból segítségre, pulóverek, nadrágok, cipők tekintetében. A nagymamának nincsen kabátja, ő XL-es méret, lába 36-os. Márton gumis derekú nadrágokban szenved hiányt XL-es méretben, lába 41-es. Hálás szívvel fogadnak tartós élelmiszert, fabrikettet (hogy ne kelljen a fát hasogatni, az nagyon megterhelő).

A nagyszülők nagy szeretetben nevelik unokáikat, és próbálnak mindent megadni nekik, azonban mivel nagyon megrendült az egészségük, ez egyre nehezebb. Bankszámlaszámuk van, anyagi támogatással elérhető lenne, hogy a gyógyszereket gond nélkül megvehessék, és hogy ne fázzon a család.

Scroll to Top