Mindennapos küzdelem egy szebb jövőért

Hajdú-Bihar vármegyében, Nyíregyházától mintegy 35 km-re fekvő városban, egy 100 éves, komfort nélküli vályogházban él a négy gyermeket nevelő, összetartó család.

A saját tulajdonú 55 nm-es házban 2,5 fél kisméretű szoba és egy fürdőszoba található. A víz be van vezetve, a villany feltöltőkártyás, főzni gázpalackkal tudnak, a fűtést pedig fával oldják meg. A ház falai sajnos nagyon penészesek, a kémény füstöl, ennek bent is nyomai vannak. Korából adódóan folyamatosan problémák vannak a házzal.

Az édesanya Adri és az édesapa Csaba is egészségesek. Csaba rengeteget dolgozik, hajnal háromkor indul el otthonról és délután négykor végez. Állandó, bejelentett munkahelye van. Adri három-négy órás munkákat tudna délelőttönként elvállalni, mikor a gyerekek intézményekben vannak, de eddig nem járt sikerrel a munkakeresésben. Nyolc osztályt végzett, korábban bolti eladóként dolgozott. Jelenleg minden apró munkát elvállal, pl. fűnyírást is.

Bevételük egy hónapban nagyjából 500 000 Ft (fizetéssel, családi pótlékkal és ápolási díjjal együtt). Kiadásaik közül a legtöbb a tartozások törlesztésére megy el, ami nagyjából 240 000 Ft/hó. A rezsi kb. 150 000 – 200 000 Ft-ba kerül egy hónapban (víz, villany, csatorna, mobil, gázpalack, internet). Sári orvosi költsége 18 000 Ft/alkalom. Ami megmarad, azt élelmiszerre költik, de a legtöbbször hónap végén már kölcsön kell kérniük.

Négy gyermekük közül Reni a legidősebb 17 éves, Robi 16 éves, Sári 12 éves és Samu, a legkisebb 5 éves. Sári enyhe értelmi fogyatékos, mentális retardációt állapítottak meg nála, testi elváltozással. Sajátos nevelési igényű, állami iskolába jár, ebéd után haza kell hozni minden nap, emiatt nem tud Adri teljes munkaidőben visszamenni dolgozni. Jelenleg Sári genetikai kivizsgálása zajlik. A TB a további vizsgálatokat nem támogatja, így azokat saját maguknak kell finanszírozniuk. Az orvos, aki eddig kezelte a kislányt, már csak magán rendelésen rendel, ami alkalmanként 18 000 Ft-ba kerül.

Amire szükségük van: pénzadomány (bankszámlára tudják fogadni), tartós élelmiszer, ruhanemű, cipő, új kémény, falfesték, tisztító és tisztálkodó szerek, gyerekeknek iskolaszerek, játékok.

Méreteik:

Reni (17 éves): S-es ruha, 37-es cipő.

Robi (16 éves): M-es ruha, 42-es cipő.

Sári (12 éves): M-es ruha, 36-os cipő.

Samu (5 éves): 110-es ruha, 27-es cipő.

Adri (édesanya): L-es ruha, 35-ös cipő.

Csaba (édesapa): L-es ruha, 39-es cipő.

Végtelenül kedves, szeretetteljes és összetartó család. Adri nagyon rossz körülmények között nőtt fel, épp emiatt próbált meg és próbál meg mindent megtenni azért, hogy a gyermekeinek egy szebb, boldogabb gyerekkort biztosíthasson. Minden segítségért hálás és bízik benne, hogy sikerül kijutniuk ebből a nehéz helyzetből.

Scroll to Top