Adj és magad is növekedésnek indulsz!

Adj és magad is növekedésnek indulsz!

A pszichológia és evolúciótudomány altruizmusnak nevezi azt a jelenséget, amikor valaki úgy segít a embertársának, hogy nem vár érte semmit cserébe. Hétköznapi nyelven ez az önzetlen segítségnyújtás, de vajon tényleg ellenszolgáltatás nélkül marad a támogató?

Bódis Ági írása.
Flow élmények a Segítek egy családot program szemüvegén keresztül

 

A Segítek egy családot program olyan egyedülálló kezdeményezés Magyarországon, melyen keresztül nehéz körülmények között élő családok és támogatók léphetnek egymással közvetlen kapcsolatba. A szervezet minden tagja önkéntes alapon dolgozik, így a támogatások egy az egyben kerülnek a családokhoz jutalékok, rezsiköltségek és egyéb “apróbetűs díjak” levonása nélkül. Az önkéntesek kitartó munkájának köszönhetően az elmúlt négy évben több mint 240 család kapott közvetlen segítséget, nagy többségben ruhanemű, élelmiszer és pénzadomány formájában. A támogatók között vannak férfiak, nők, idősek, fiatalok, hátrányos helyzetűek és “szerencsésebbek”, egy azonban közös bennük: az önzetlen segítségnyújtás képessége. Bár a köznyelv ezt a kifejezést használja, mégsem jutalom nélküli a támogatás, sőt, maga az adakozó gyakran többet kap vissza, mint amennyit adott. Többet, tartósabbat, magasztosabbat, magasabb értékűt. Az adományozott anyagi javak és ingóságok az önzetlen segítségnyújtás folyamata során magasabb szinten lévő érzelmekké és érzésekké transzformálódnak – jó esetben – mindkét fél számára. Az adakozó, látva a másik örömét, hálát, szeretetet, megbecsülést kap vissza, ami által jobb emberré válik  a saját szemében, növekszik az önbizalma, képes lesz jobban szeretni magát, ami mind-mind  hozzájárul a sikeresen megélt élethez, egy jobb életminőséghez. A nehéz helyzetben lévő család pedig megéli a támogatás, a törődés és az empátia élményét, reményt kap a túléléshez, mely segíthet érzelmileg átlendíteni a hétköznapok nehézségein.

A Segítek egy családot mozgalom önkéntesei külön figyelmet fordítanak arra, hogy ez a kétirányú pozitív áramlás működjön a támogatott családok és a támogatók között, melyet a kézből kézbe történő közvetlen segítségnyújtás módszere is elősegít. Természetesen, ha valaki anonim támogató kíván maradni, annak sincs akadálya, de sokan vannak, akik még arra is vállalkoznak, hogy átautózva az országon személyesen adják oda a kiválasztott családnak az adományt. A következő gondolatokat egy ilyen út során fogalmazta meg az egyik adományozó:

Sikeres utunk volt, minden a helyére, jó helyre került!”

Mivel a Segítek egy családot program olyan családokat támogat, ahol kiskorú gyermek vagy tartósan beteg hozzátartozó van, vannak olyan támogatók, akiket kimondottan a gyerekek története szólít meg.

„Amikor elhatároztam, hogy támogatni szeretnék rászorulókat, egyből tudtam, hogy a gyerekek lesznek a fő fókuszomban minden segítésemkor. Én is anya vagyok, így pontosan tudom milyen nehéz érzékenyen és kellő türelemmel nevelni a gyerekeket, főleg, ha a körülmények ezt nem támogatják. Viszont azt is tudom, hogy ezek a gyerekek az én gyerekeim generációja, éppen ezért nagyon fontos az ő jól-létük. Hiszem azt, hogy a gyerekekbe fektetett energia és idő megtérül majd egy jobb és egészségesebb világban. És ettől a hitemtől eltántoríthatatlan vagyok!” – vallja egy olyan hölgy, aki szívén viseli az általa megsegített családban élő fiatalok sorsát.

Az egyéni támogatókon túl szerencsére egyre több munkahelyen, vállalatnál gondolkodnak úgy, hogy céges összefogással segítenek hátrányos helyzetű emberek sorsán. Az alábbi támogatói élménybeszámoló mögött olyan vállalat áll, ahol a társadalmi felelősségvállalás nem kampányszerű gyűjtésekben valósul meg, hanem a cég egyik alapvető szemléletmódja:

“Közel két éve találtam rá a Nők 2000 Nyitott Kapu Alapítványra, ami a Segítek egy családot weboldalt és szolgálatot működteti, és szinte rögtön támogatója lettem egy családnak. Nagy öröm volt számomra, hogy hozzájárulhatok egy háromgyermekes család mindennapjaihoz, ahol a nagyszülőkre maradtak a kicsik…Idén szerettem volna megismertetni a kollégákkal ezt a lehetőséget, ezért boldogan vállaltam ennek a CSR projektnek a szervezését…heteken át folyt a gyűjtés. Az iroda egy része szép lassan megtelt dobozokkal zsákokkal… A munkatársaink 85 zsáknyi adományt gyűjtöttek össze, melyet egy kollégánk által felajánlott kisbusszal elszállítottunk a családokhoz. Nagykanizsától Hajdúnánásig több száz kilométert mentünk a megpakolt autóval, a bennünket fogadó családok öröme minden fáradtságot megért! Vannak olyan kollégáink, akik pénzadománnyal kapcsolódtak be, vannak, akik a háztartásukból adtak használt, de kiváló minőségű holmikat. Parti Nagy Lajos írja az egyik versében, hogy karácsonykor könnyű szeretni, de mi van azokkal a sok száz hétfő reggelekkel? Nem csak a karácsonyi időszakban tartjuk fontosnak azt, hogy visszaadjunk abból, amink van, hanem a hétköznapokban ugyanígy. Ezért folytatjuk jövőre is a Segítek egy családot alapítvánnyal az együttműködést, hogy 2023-ban is hozzájárulhassunk a méltóbb, jobb életkörülményekhez azokban a családokban, ahol most jóval nehezebb. Bízom benne, hogy más vállalatok is összefognak, és lesz kedvük felkarolni néhány családot ilyen módon…Egymással törődni, más módon figyelmet adni, valójában nem is olyan nehéz, ha egy jó közösség összefog!”

Bízni a jövőben és tenni azért, hogy a hátrányos helyzetben, nehéz körülmények között felnövekvő generáció is tudjon bízni saját magában, nemcsak egy magasztos eszme. Ha megtanulunk úgy segíteni, hogy az nem vesz el tőlünk, nem éget meg és nem nyom össze, a saját növekedésünk is értékesebbé válik.

 

Kövess minket Facebookon és az Instagramon, LinkedInen is!
Ó, és ha tetszett, oszd meg a cikket! 🙂
Scroll to Top