Családokon segít Soma Mamagésa

Spitzer Gyöngyi családsegítő oldalt hozott létre a pandémia idején.

A járvány sok mindenre megtanított minket, többek között arra, hogy milyen az, amikor korlátok között kell élnünk, milyen az, amikor a világ körülöttünk bizonytalan, a jövő pedig kiszámíthatatlan. Nem látjuk a végét, mondjuk sokan. Milyen az, amikor aggódnunk kell az állásunk miatt, a családtagjaink egészsége miatt. Egy azonban biztos, most nagyon sokan egy cipőben járunk, így, ha mást nem is, de együttérzést mindenképpen meg tudunk tanulni, ha kicsit jobban figyelünk a másikra, azaz úgy viszonyulunk embertársainkhoz, hogy ők is ugyanabban a hajóban eveznek. A járványból így lelki hasznot mindenképpen nyerhetünk, ha elindulunk az empátia útján.

Elmondható tehát, hogy a járvány egy teljesen új, és nehezebb élethelyzetet eredményezett, de gondoljunk bele abba, hogy mi van azokkal az emberekkel, akiknek a pandémia előtt is nagyon nehéz volt. A bizonytalanság ott volt és van a mindennapjaikban, gondoljunk arra a családfőre, aki nem tudja, hogy meddig bírja végezni a munkáját súlyos egészségügyi problémáival, és állandó kérdés, hogy lesz-e másnap kenyér az asztalon, vagy folyik-e víz a csapból.

Soma az ilyen nehéz helyzetben lévő embereket támogatja a „Segítek egy családot” oldallal.

„A Segítek Egy Családot, Magyarország első és egyetlen olyan weboldala, ahol a rászoruló és a támogató közvetlenül kapcsolódik egymáshoz. Ha valaki pénzt akar adni, mondjuk úgy, hogy utal egy alapítványnak, soha nem fogja megtudni, hogy azzal a csomaggal, pénzzel mi lett végül. A mi oldalunkon viszont lehet látni azokat a családokat, akik támogatásra szorulnak, és ki lehet őket választani. Az oldalon regisztrálni kell, egy önkéntes pedig segít majd abban, hogy összekössön az általunk választott családdal. Azt a támogató dönti el, hogy kíván segíteni. Például a használt mosógépemet elviszem és odaadom személyesen. Vagy elküldöm neki a gyerekeim kinőtt ruháit, vagy száraz élelmiszert, vagy pénzt utalok a számlájukra. Teljesen nonprofit a projekt, ráadásul bevonzottam több, mint 30 embert, aki ingyen és teljes erőbedobással segíti ezt a programot” – mutatta be nekünk a szervezetet Soma.

Az oldalra kattintva pedig sok kis narratívával találkozhatunk, természetesen álnevekkel vannak fent az érintett családok. A családtörténetek címei is már olyanok, hogy érezzük, itt bizony segítenünk kell: ,A gázt kikapcsolták, a fürdőben nincs víz’, ’Nem tudnak steril szobát kialakítani a veseátültetésre váró apukának’, ’A súlyos rákbeteg édesanya a gyógyszerei kiváltásához kér segítséget’.

Az oldal nagyon szép, a történetek szívbemarkolóak, az adakozási mód pedig bensőséges, hiszen személyes kapcsolatba kerülhetünk azokkal az emberekkel, akiknek az életét jobbá tehetjük, ez mind a támogató, mind a támogatott oldaláról egy rendkívül pozitív és meghatározó élmény.

„Viszont arra is van lehetőség, hogy ha egy támogató nem szeretne sem személyesen, sem telefonon érintkezni az általa kiválasztottal, hogy az önkéntesem közvetítsen kettejük között. Viszont pénzt utalni akkor is neki kell, mert rajtunk (vagyis az alapítványomon) keresztül nem folyik pénz.”

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy van-e valami szűrés, ami alapján egy család bekerül vagy esetleg lekerül a támogatói oldalról.

„Csakis ellenőrzött forrásból kerülhetnek fel családok az oldalra. Többnyire a helyi családsegítő ajánlására. Került le az oldalról olyan család, akiről több, mint fél év után kiderült, hogy az apuka nem dolgozik, pedig olyan helyen volt, ahol volt munka, így a kéregetőket próbáljuk kiszűrni” – árulta el az AcNewsnak az írónő, mellétéve, hogy jelen helyzetben telefonon tartja a kapcsolatot a segítő és a segítségre szoruló.

A cikk az AC NEWS oldalán jelent meg 2021. május 3-án.

Scroll to Top