A 230 húsvéti kindertojás története

alan-rodriguez-ILAltYU7hJk-unsplash

A Segítek egy családot önkéntese, Márti elhatározta, hogy a segítségre szoruló családok gyerekeinek húsvéti meglepetést küld. A kezdeményezéshez a családok támogatói, barátok és ismeretlenek is csatlakoztak, így a kb. 230 kindertojás néhány nap alatt összegyűlt. Volt olyan támogató, aki száz darabot vásárolt és küldött el a gyerekeknek.

Mindenki őriz valamilyen kedves gyerekkori emléket a húsvétról. A kalács illatát, a tojáskeresés izgalmát, a tojásfestés színeit, az apró ajándékok örömét. Míg a legtöbbünk számára természetes volt a terített asztal, sok rászoruló családban egyáltalán nincs lehetőség az ünneplésre. Az ajándékra nem jut pénz, kalácsra soha nem telik, a játékra pedig nincs már ereje senkinek. Talán el sem tudjuk képzelni, mennyit jelent a nélkülözésben egyetlen kis ehető ajándék, mennyi erőt ad egy apró gesztus.

A húsvéti meglepetés ötlete önkéntesünktől, Márti származik. Kikérdezőként számos családdal került kapcsolatba, fontos szerepe volt abban, hogy sokuknak a támogatóknak – és tenni akarásuknak – köszönhetően sikerült megváltoztatniuk az életkörülményeiket, esélyt kapni egy élhetőbb, biztonságosabb jelenre.

„Az egyik hajnalban felkeltem, és jött egy intuíció azzal kapcsolatban, hogy mi lenne, ha a támogatóink segítségével kindertojásokat ajándékoznánk húsvétkor a segítségre váró családok gyerekeinek. Az összesnek, ami kb. 230 db tojást jelentett” – meséli Márti.

Megszületett az ötlet, és onnantól fogva egész nap azon gondolkozott, hogyan lehetne ezt megvalósítani. Az első lépés egy Facebook-poszt volt. Márti arra számított, hogy a családok támogatói jelentkeznek majd, és ők elküldik az általuk segített család gyermekeinek a meglepetést. De nem ez történt. Amikor kikerült a poszt, az első támogató rögtön azt mondta, hogy 100 darab kindertojást juttat el a családokhoz a barátnőjével közösen.

„Azt gondoltam, hogy Istenem, ez egy óriási lehetőség, és ha már 100 tojás megvan, akkor a többinek is össze kell jönnie. Kiírtam a személyes Facebook-oldalamra is, hogy kindertojást gyűjtök rászoruló  családoknak, és vállalom azt is, hogy eljuttatom hozzájuk a felajánlásokat. Az első nap három tálca tojás várt itthon, a falunkban lakók és a barátaim jóvoltából” – folytatódik a történet.

Volt, aki pénzt küldött, és volt, aki személyesen hozta el a felajánlott tojást, és letette az ablakba. A kis falusi bolt dolgozói is azonnal vásároltak 10-et, mások telefonon érdeklődtek, hogyan utalhatnának pénzt. Kb. három nap alatt összegyűlt a 130 tojás. Márti egyesével becsomagolta őket, tojástartóban, borítékban postázta őket. Időben és épségben odaértek a gyerekekhez.

Egy kindertojás nem oldja meg a krízishelyzeteket, de egy kicsit szebbé varázsolja az ünnepet a gyerekek számára. Mosolyt varázsol az arcukra, és ezzel reményt és erőt ad a fennmaradásért, fedélért, ételért küzdő szülőknek. Azt üzeni, hogy nincsenek egyedül.

Scroll to Top