Van, aki maga is nehéz helyzetből jön: Bemutatkozik a segitekegycsaladot.hu csapata

Soma Mamagésa

Hogy mi motivált abban, hogy hónapok óta heti sok-sok óra ingyen munkát tettem, teszek a segitekegycsaladot.hu oldal létrehozásába, működtetésébe?

Tisztán a Belső Hang elhívásának a tisztelete, a sorsfeladatom elfogadása, a szolgálatba való tudatos beleállás. Kiss J.Zsolt kiváló asztrológus barátom sok éve nézi rendszeresen a képletemet, és mondogatja szinte mindig: ebben az életedben a fő feladatod a szolgálat.

És igen, látom és tapasztalom, hogy évek óta folyamatosan kapom a feladatokat. Rendszeresen fölnézek az égre, időnként szinte kiabálva: „jól van, akkor mondjátok, mit kell csinálnom!” És mondják, küldik a feladatok sorát több éve, és ehhez küldik a segítséget is. Lenyűgöző volt látni, ahogy a sok-sok lelkes, segítő önkéntessel (2020 őszére már több, mint 30-an voltunk, vagyunk) létrejött ez az oldal. Mindig az jött, olyan tudású nőtárs (hiszen az adatvédelmi szakértőnkön, Tóth Szilárdon kívül mindenki nő), akire épp szükség volt, van. Mint puha vajba a kés, olyan könnyedén valósult meg (igen sok munkaórával) az egész, hála az elképesztően okos, dolgos, szorgos nőtársaknak, no és Szilárdnak!

Nagyszerű érezni, tapasztalni a közösség építő, támogató erejét, és legfőképp azt, hogy együtt hány családnak tudunk örömöt, erőt, fizikai segítséget vinni az életébe.

Ács Krisztina

Ács Krisztina vagyok, coach, életvezetési tanácsadó, üzletasszony, anya, feleség, árva, túlsúlyos NŐ, a NŐERŐMŰ program kitalálója. Egy nő vagyok közületek, akivel szemben a társadalom, a család, a környezet szinte teljesíthetetlen elvárásokat támaszt. Engem is foglalkoztat, hogy NŐ vagyok, anya vagyok, feleség vagyok, üzletasszony vagyok… de legfőképpen szerencsés vagyok, hogy olyan körülmények között élhetek, ahol nem kell félnem, nem éhezünk és melegben alhatunk. Ahol biztonságban tudhatom a gyerekeimet. Minden nap hálát adok ezért, és közben nem felejtettem el, hogy honnan indultam…Mindig is támogattam és segítettem rászorulókat, hol csendben a háttérben meghúzódva, hol anonym  módon, hol szervezőként. Amikor először hallottam a Segítek egy családot kezdeményezésről, egyből éreztem, itt a helyem. Szeretnék segíteni, mert hiszek abban, ha sokat teszünk egy kis jót, abból egy nagy dolog fog születni. A tengerhez is kellenek a cseppek…

Arany Ágnes

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_29_20_5faa6b95d9104

Az a tapasztalás, hogy Családok életének jobbra fordulásához hozzájárulhatok, semmihez sem hasonlítható, szívmelengető érzés. Sokkal többet ad számomra, mint amennyi időt, energiát, munkát igényel. Jobban tudom értékelni a saját életemben eddig szinte magától értetődő tárgyakat, javakat, lehetőségeket, környezetet.

Bákor Gabi

ckeditor_lrgt3566_6076a74c981ab

Nagycsaládos anyuka vagyok. Természetesen minden gyermekemnek próbálom a tőlem telhető legteljesebb gyermekkort megadni. A mi családunknak is voltak könnyebb és sajnos igazán nehéz évei.  A munkahelyemen is sok-sok gyermek vesz körbe, iskolában dolgozom. Óhatatlan, hogy lássam, sajnos vannak nehéz sorsú családok. Amikor én voltam nehezebb helyzetben, nagyon jól esett egy-egy segítő kéz. Azonnal éreztem a hívást a Segítek egy családot összefogásra, hiszen a segítő kéz másnak is jól eshet. Kapni pedig adva jó! Hiszem, tudom, vallom.

Barok Eszter

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_58_59_5faa7296a330d

Segítek, mert 1. szeretem a kézzel fogható, látható megoldásokat, sikereket, és itt közvetítők nélkül lehet tenni a rászorulókért, 2. hiszek abban, hogy adni jó, gazdagít, 3. tűzbe tenném a kezemet a csapatért! És segítek, mert… megtehetem. Hála!

Bódis Alexandra

Soma hiteles, ez motivált engem arra, hogy önkéntesként csatlakozzam a kezdeményezéséhez.  Azért önkéntesként, mert ebben a csapatban biztos lehetek a kölcsönös bizalomban és az együttműködésben, hetente pár órára a társadalom valóban hasznos tagjának érezhetem magam. Ahogy nem érezhettem magam köztisztviselőként sem és olykor más alkalmazottként sem. Sőt ápolási díjon, autista felnőtt/gyermekemről gondoskodva sem. Amint Soma is mondja – egy hajóban evezünk. Magam is úgy hiszem, nincs ti és mi: kiszolgáltatottak és függetlenek. Valamiben mindig szabadok lehetünk, valamiben kiszolgáltatottak. Én 30 éve folyamatosan kiszolgáltatott helyzetben vagyok, ami rányomta bélyegét az életemre. Nem az autista gyerekem miatt, hanem az ebből adódó társadalmi „hozzánk-állás” miatt. Evidens számomra, hogy segítek és egyszerre független is vagyok, mert szabadon dönthetek arról, hogy segítek. Ez a munka emlékeztet újra és újra, hogy ne feledjem: csupán egy hajszálnyi választ el a két lehetőség – függetlenség és kiszolgáltatottság – közti elmerülésben. Mindnyájunkat ébren tarthatja ez a kezdeményezés. Támogatót és rászorulót.  Mi is kaptunk segítséget nagy bajban és tudom, mit jelent kimászni a gödörből és tudom azt is, milyen az, nap, mint nap egyensúlyozni a szakadék szélén.  Szívmelengető látni, ahogyan egy ötlet megvalósul, és felemelő ennyi jó emberrel együtt dolgozni. Sok örömöt, szeretetet kívánok az adakozáshoz és az elfogadáshoz is!

Buti-Sztanoj Anett

ckeditor_fb_img_1603877136905_5faa6c7479cd1

Hiszek Istenben, szeretem az embereket, és szeretnék adni magamból. Az, hogy a Segítek egy családot önkéntese vagyok, arra indít, hogy a munkámmal reményt adhassak mindazoknak, akiknek szüksége van rá, és hitet azoknak, akik elvesztették. Számomra ez egy elhívás, aminek szeretnék eleget tenni. Önkéntes segítőként sokféle nehézséggel kell szembe néznünk, ehhez szükségünk van egy nagy adag rugalmasságra. Ahhoz, hogy ez a közös munka működni tudjon többféle lelkületű és hozzáállású segítőre van szükség, mert a munkánk során nem csak a rászorult családokat vagyunk hivatottak támogatni, hanem közben egymást is kell segítenünk, akik a programban dolgozunk. Nekem nagyon fontos volt, hogy megtaláljam a hovatartozás érzését, egy olyan közösséget, ahol kiteljesedhetek. Sok ember nem érti, hogy miért önkénteskedek. Pedig ez a fajta tevékenység sokkal többet ad nekem, mint bárki is hinné. A megelégedés, amire oly sokan vágyunk, nem csak abból áll, hogy kívülről szemléljük a dolgokat, hanem benne vagyunk a sűrűjébe. Mindez áldozatokkal jár, idő és energia ráfordítással, határaink feszegetésével, és azzal, hogy egy – egy nehéz sorsú család történetének gondozása saját terheink elhordozását is jelenti. Oda kell szánnunk magunkat és önzetlenségre van hozzá szükségünk. De semmi nem ér fel azzal, mint amikor valaki megtalálja a szolgálati helyét.

Chilembu Krisztina

ckeditor_chilembu_k_6093de2eaaa65

Szabadúszó újságíró és szövegíró vagyok. Amikor megláttam a hirdetést, azonnal éreztem, hogy csatlakoznom kell a Segítek egy családot csapatához. Hiszek abban, hogy a segítségnyújtás a támogatót is emeli és nagy tanításokat ad. Hiszek abban is, hogy egy jól felépített történetben rengeteg erő van, képes átadni a támogatásra várók körülményeit, nehézségeit, küzdelmeit, anékül, hogy ítélkezne, vagy cselekvésre szólítana fel. 

Cséfalvayné Békei Emma

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_35_22_5faa6d0733b02

20 évet dolgoztam foglalkozás-egészségügyben. Mindennapi munkámban szeretek az emberekkel foglalkozni.  Erős szociális érzékenységemből kifolyólag mindig is az életemhez tartozott a másokon való segítségnyújtás érzése. Régóta fontolgattam az önkéntes munka lehetőségét, így Somát ismerve nem volt kérdés az együttműködés lehetősége számomra. Megtisztelő, hogy a csapat tagja lehetek.

Debeljákné B. Emese

Hogy miért segítek? Mikor nekem szükségem volt segítségre, én azt megkaptam, és azt éreztem, hogy a remény bennem ismét lángra kapott.  Én most ezt szeretném továbbadni adni azoknak, akiknek szüksége van rá, azért, hogy senki remény sugara ne aludjon ki!

Elek Adrienn

Egész életemben csodáltam a gyerekeket, emiatt kiskoromban gyermekorvos szerettem volna lenni. Nagyobb koromban gyakran vállaltam gyermekfelvigyázást és jogászként gyermekvédelmi, gyámhivatali munkán is komolyan gondolkodtam. Mindig maga, a védtelen, szeretetre méltó és szeretetre vágyó gyerek érdekelt. Boldog vagyok, hogy sok gyermekkel, beteg gyermekkel rendelkező családok segítségére lehetek, jelenlegi nehéz élethelyzetük javítása okán.

Gémes Márta

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_38_57_5faa6dd7ea582

Megtisztelő érzés,hogy Somával együtt dolgozhatunk egy ilyen nagyszerű kezdeményezésen, aki maga hívott, és kérdezte, van-e kedvem csatlakozni. És hogy miért pont most? Intuicíóból jött, hogy itt az alkalom, hogy segíts másokon. Régen, már gyerekként is segítettem, odafigyeltem másokra is, óvodában már jelezték az óvónők, hogy olyan vagyok, mint egy tyúkanyó. 🙂

Én nem tudok elmenni az utcán egy hajléktalan vagy kéregető mellett, hogy ne adnék neki pár forintot. Bennem mindig is megvolt a segíteni vágyás, ami most beteljesedett. 10 családdal kezdtem, s abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már 3 családomnak tudtam állandó támogatót találni, akinek már a helyzetük is javulni kezdett ezáltal. Imádom ezt csinálni! Hála és Köszönet Somának, hogy létrehozta az oldalt.

Jakab Csilla

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_40_20_5faa6e276ab51

Az önkéntes tevékenység számomra önismeret, szabad akarat, jó szándék és emberi kapcsolatok együttese. Hála a Délután Alapítványnak, hogy bevezetett ebbe a világba, sokat tanultam, alakultam. Így amikor az Új egyensúly hírlevélben megláttam a felhívást biztos voltam benne, hogy szeretnék a Segítek egy családot csapatához tartozni. Ajándék, hogy csodálatos embereket ismerhettem meg, köztük és általuk meglepő módon önmagamat is.

Jakobi Mariann

Mindig szeretettem segíteni a bajba jutott, rászoruló embereken. Ez egy belülről jövő reflex, bennünk, emberekben. Régóta kerestem azt az önkéntes munkát, amit most úgy érzem megtaláltam. Amikor szembe jött velem, hogy Soma önkénteseket keres az induló oldalhoz, azonnal éreztem a hívást. Nem volt kérdés számomra, hogy szeretnék részese lenni az induló kezdeményezésnek. Sok nagyszerű, önzetlen, adni tudó embert ismertem meg. Hálás vagyok, hogy részese lehetek a segitekegycsaladot.hu lelkes csapatának, akikkel olyan dolgot csinálunk, ami még nem volt Magyarországon. Közvetlenül kapcsoljuk össze a támogatót a rászoruló családdal. Személyessé téve az adok-kapok kapcsolatát. Itt közvetlenül kapcsolatba kerülhetek a rászoruló családokkal, kialakul a személyes kapcsolat, így segít jobban megérteni a mélyszegénységben élőket. Aki tud önzetlenül adni, annak az immunrendszere is jobban működik, endorfin termelődik és a kedélyállapota is javul.

Kék Renáta

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_49_54_5faa706751336

Segítekegycsaládot.hu tevékenységéhez kötődő önkéntes munkám legfőbb motivációja a hitem, hogy összefogással bármire képesek vagyunk! Meg tudjuk változtatni rendkívül nehéz, esetenként éhező családok mindennapjait. Megtanított arra, hogy gyermeki örömmel értékeljem a meleget a házban, az ételt az asztalon. Hiszem, aki bármilyen formában segít másoknak jobb emberré válik…

Ledényi Kovács Viktória

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_16_23_26_39_5fb2fd03478ef

Rengetegszer megfogalmazódott bennem az igény annak idején,hogy milyen jó lenne a használt de jó állapotú kinőtt játékainkat,ruháinkat olyan embereknek ajándékozni,akiknek ez tényleg segítség. Valahogy nem tudtam, hogyan is juthatnék el, épp egy olyan mélyszegénységben élő családhoz akik az én felajánlásomnak örülnének. Ezért amikor megtudtam, hogy önkénteskedhetek, egy pont erről szóló kezdeményezésben, azonnal éreztem, hogy ez az út. Számomra adni mindig is többet jelentett mint kapni. Hétköznapi munkám is a mindennapos adásról szól. Ezen kívül a  jelenleg a világban zajló folyamatok sugallataként is az adni akarás, tenni akarás, segítés aminek irányába húz a szívem. Adva kapunk.

Majoros Szabina

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_42_00_5faa6e8e8f49a

Milyen motivációból? Régóta szerettem volna segíteni másokon, úgy hogy az a segítség tényleg ahhoz jusson el, akinek a legnagyobb szüksége van rá. Így mikor Somíta önkénteseket keresett a https://www.segitekegycsaladot.hu/ létrehozásához, azonnal éreztem a hívó szót és iziben válaszoltam (ez hajnali 5 óra körül volt a Komló – Pécs távolsági buszon) Minden egyes nap megtapasztalom azt, hogy a közös cél és az összefogás milyen sokat ad a Családoknak, a Támogatóknak és az Önkénteseknek is. Ezen önkéntes segítés során megerősítést nyer számomra, hogy aki én vagyok, azáltal mennyi embernek tudok adni és ezáltal kapni is.

Mészáros Anna

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_44_59_5faa6f3ff248a

Amikor Soma felhívását olvastam, azt éreztem, hogy a feladat ami megjelent számára, az engem is hív, ebben én is részt szeretnék venni. A válásom után, én is egyedül neveltem a kislányomat, ez nagyon nehéz időszak volt mindkettőnknek. Tudom milyen érzés mikor azt kell mondani a gyermekednek, erre most nem telik, talán majd máskor. Ezt azóta sem felejtettem el. Én szerencsés voltam, kis híja volt, hogy elmerüljek, de segítséggel, sikerült megkapaszkodtam. Én mélyen hiszem, a lehetőség, az életben a legnagyobb dolog, és én ezt akkor megkaptam. Ezeknek a családoknak, akik hozzánk fordulnak, a sorsuk 100-szor nehezebb, mint amiben én voltam. Ennek ellenére átérzem, megértem a helyzetüket, és minden tiszteletem azért, hogy felfedik, vállalják magukat és segítséget mernek kérni. Sokan vannak közöttük, akik nem akarnak még rosszabb helyzetbe kerülni, és egy kis segítséggel meg tudnak kapaszkodni és vissza tudják fordítani a folyamatot. Sajnos olyan mélyszegénységben élő családjaink is vannak, akik több segítségre szorulnak, de őket sem hagyjuk magukra. Az eddigi sikereinket látva, nagy örömmel tölt el, hogy a Soma vezette csapat, aminek én is tagja lehetek, sokat tud tenni ezekért a családokért.  

Miszi-Varga Viktória

Mi a motivációm a történetek írásában a Segítek egy családot csapatában? Röviden: Mert adni jó. Hosszabban pedig: Egyszer régen mélyen volt a családunk, nagyon mélyen. Akkor egy bölcsbolond barátunk „bokros” teendőit félretéve, segítő kezet nyújtott. Mi megkérdeztük hogyan tudjuk ezt viszonozni neki. Erre ő csak annyit mondott, nem biztos, hogy neki lesz szüksége a segítségünkre. A Segítek egy családot egy remek lehetőség, hogy továbbadjam a magam eszközeivel, amit akkor kaptunk.

Dr. Mohácsi Linda

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_46_23_5faa6f9e1e2d2

Azt kell, hogy mondjam (írjam), hogy mikor elolvastam Gyöngyi Facebook posztját, hogy önkénteseket keres, annyira ösztönösen, zsigerből jött, hogy IGENNN, ez nem kérdés, szeretnék segíteni! Egy percig nem gondolkoztam, és azonnal írtam Gyöngyinek! Tudod, MEGérzés! Egyre inkább így működöm! Szeretek segíteni, ez az egyik életcélom: gyógyszerészként és coachként! Most pedig már, hogy benne vagyok (kikérdezőként), leírhatatlan az érzés, hogy milyen csodás és segítőkész emberek vannak a föld kerekén! Engem ez (IS) tölt!

Nagy Emese

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_47_50_5faa6fec74428

Miért jó segíteni? Röhejesen hangzik, de a Neveletlen hercegnő c. film egy jelenete jutott az eszembe „ … és akkor rájöttem, hogy napjában milyen sokszor és ostobán használom az én szót. Jobbára semmi mással nem foglalkozom, csak magammal, de hát milyen szánalmas ez, hisz van még vagy 7 milliárd ember a Földön (…) Végül eszembe jutott, ha magam helyett mégis a többi 7 milliárd emberrel törődnék, az valószínűleg jobb időtöltés volna. Szóval, ha én lennék Genovia hercegnője, akkor az én és a nálamnál okosabbak gondolatait jobban meghallanák és esetleg e gondolatok tettekké válnának.” Ha az ember kiáll egy jó ügyért és segít másokon, akkor észrevétlenül vissza is kap valamit. És ez a valami olyan ajándék, ami felbecsülhetetlen.

Simon Judit

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_51_44_5faa70d3a35c3

Miért lettem önkéntes a Segítek egy családot csapatában?
Egész eddigi életemben önkéntesként jártam a világot, ám ez az első önkéntes munkám itthon. Talán végre hazaérkeztem. Hihetetlenül ösztönző olyan emberekkel, illetve jelen estben nőkkel dolgozni, akik ennyire erősek és motiváltak. Ebben a csapatban megtapasztaltam, ha az erős nők összeállnak, világokat képesek megmozgatni. Egy jó cél érdekében egy jó csapattal összefogni felemelő érzés.

Szabó Andrea

ckeditor_ke_pernyo_foto_2020_11_10_11_53_42_5faa714935742

Gazdasági mérnök a végzettségem, de már több, mint 10 éve a közigazgatásban dolgozom emberekkel, ügyfélszolgálaton. Férjemmel 3 kisgyermeket nevelünk. Az Alapítványhoz maga az írás iránti vonzalmam és a segítés lehetősége indított. Vallom, hogy ahhoz, hogy kaphassunk és megélhessük saját fizikai-anyagi-szellemi jólétünket, folyamatosan adnunk is kell. Erre itt remek lehetőségem nyílik, ráadásul hasonló gondolkodású, elhivatott emberekkel dolgozhatok.

Tóth Szilárd

Hogy mi motivált abban, hogy részt vegyek a „segitekegycsaladot.hu” oldalt létrehozók támogatásában? Talán a brazil író (Paulo Coelho) szavai azok, amelyek valamit a motiváció megértéhez adnak: „Sok olyan ember van, aki már lemondott az életről. Ezek az emberek nem bosszankodnak, nem sírnak, hanem csak várják, hogy múljon az idő. Nem kértek az életből, ezért már az élet sem kér belőlük. Téged is ez a veszély fenyeget; cselekedjél, nézz szembe az élettel, ne mondj le róla. Hiszem, hogy az egész világ boldogabb lesz attól, ha két ember, csupán két ember, boldogabb. Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között.”

V. Renáta

A Segítek egy családot kezdeményezést azért tartom remek ötletnek, mert közvetlen kapcsolatba kerül támogató és támogatott. A támogatás ezáltal személyesebb és esélyt ad a hosszútávú segítségnyújtásra, ami akár sorsfordító is lehet egy család számára. Mint önkéntes pedig részese lehetek egy csodálatos közösségnek, ahol mindnyájan egyazon cél érdekében, szívből tevékenykedünk.

Eredeti cikk: https://ujegyensuly.hu/helyem-a-vilagban/segitekegycsaladot-hu-onkentesei

Share on facebook
Megosztás

Scroll to Top