Egy meg egy több mint kettő

 
   A Segítek egy családot (SECS) szervezet 2020-ban alakult azzal a szándékkal, hogy a mélyszegénységben élő családokon segítsen. Egyedülálló módon olyan támogatási formára ad lehetőséget, melynek során az adományok a támogatóktól közvetlenül jutnak el a rászorulókhoz. Működési költségek, jutalék levonása és egyéb “apróbetűs rész” nélkül. A családok a családsegítő központokon és a védőnői hálózaton keresztül ajánlás útján kerülnek be a támogatottak közé, ahol hat, legfeljebb kilenc hónapig szerepelnek. A szervezet önkéntesei minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ezalatt az idő alatt a családok megkapják az igényeiknek megfelelő anyagi és egyéb segítséget. Akadnak olyan szerencsés egymásra találások támogató és támogatott között, melyek aztán évekig tartó szoros kapcsolattá válnak, komoly pozitív változást hozva ezzel az adott család életében. Volt például olyan rászoruló, akinek minden adóssága kifizetésre került, de akadt olyan többgyermekes család is, ahol a támogató ígérete szerint rendszeres anyagi segítséget nyújt, amíg a gyerekek iskolába járnak.

 

    A segítő, adakozó szándékú civil személyek mellett szervezetek, cégek is csatlakoztak a támogatók népes táborához. A budakalászi székhelyű Leannovation Egyesület 2022. szeptemberében regisztrált azzal a szándékkal, hogy egyszerre több családon is segítsen, amely cél érdekében gyűjtést indítottak. December közepére annyi csomag összejött, hogy autót kellett bérelniük, mert személykocsiba nem fért volna be a sok adomány. A gyűjtés végére öt családnak tudtak nagy örömet és meglepetést okozni az egyesület önzetlen tagjai.

   „Mivel nem tudtuk még előre, hogy milyen adományokat tudunk gyűjteni december elejéig, ezért első körben annyit kértünk a kollégáktól és ismerősöktől, hogy jó állapotú ruhaneműt, cipőt, játékot, könyvet, kreatív eszközöket, édességet és tartós élelmiszert hozzanak.” – nyilatkozott az egyesület egyik tagja, aki Juhász Editen, a Segítek egy családot önkéntesén keresztül vette fel a kapcsolatot a rászorulókkal. Edit önzetlen, odaadó munkájának köszönhetően tizenöt nap alatt, harmincöt levélváltást követően mind az öt támogatásra szoruló család azt az ajándékot kapta meg, amire leginkább szüksége volt, legyen az kerékpár, mérethelyes ruhanemű, mobiltelefon, játék, könyv vagy élelmiszer.

   Az egyesület két tagja december közepén indultak útnak, hogy kiszállítsa az adományokat. Budakalászról egy egész napot vett igénybe, hogy eljussanak mind az öt zalai családhoz, amiről szívet gyönyörködtető élményként számoltak be.

   „Délelőtt tíz órakor indultunk a budakalászi központunkból bérelt autóval, mert az adományok szerencsére olyan méretesek voltak, hogy sima személyautóban nem fértünk volna el. Az úticél Nagykanizsa, majd Hévíz volt. Az első családnál az apa nyitott ajtót, aki visszafogott, zárkózott ember benyomását keltette, és úgy tűnt, hogy kényelmetlenül érzi magát, amiért adományt kell elfogadnia. Amikor a dobozból előkerült egy használt iPhone, azért láttunk egy mosolyt átfutni az arcán és hozzátette:  „na, ezen majd jól összevesznek a gyerekek”. A második családnál egy kisfiú és egy kislány nagy izgalommal fogadott minket. Kíváncsian kukucskáltak a gombapaprikásuk felett, hogy kik is vagyunk és mit hoztunk. A családfő nagyon barátságos volt, sok mindent mesélt magukról, többek között, hogy milyen nehéz a harmadik, tartósan beteg gyermekük mellett megfelelő munkát találni. Igazán jó érzés volt átadni nekik a csomagokat. A harmadikként felkeresett otthonban az édesanya épp nagytakarítást végzett. Meglátta a csomag tetején kikandikáló Angry Birds plüssfigurát, amit kicsit félve tettünk be, és nagyon megörült neki. Azt mondta, a gyermekei imádni fogják. Negyedikként egy négygyermekes anyukához mentünk. Itt voltak talán a legrosszabb körülmények, így nagyon örültünk neki, mert elég sok holmi gyűlt össze a számukra. Játékok, ruhák, cipők és tartós élelmiszer is jutott nekik, de szívünk szerint dupla ennyit átadtunk volna. A kicsik nagyon örültek a csomagoknak, meg sem bírták várni, hogy elmenjünk, már tépték fel a kis kezeikkel a csomagolópapírt, olyan kíváncsiak voltak. Megható pillanat volt. Kalandos utunk egy hévízi családnál ért véget. A középső fiú és a nagymama voltak csak otthon, így a kislánynak szánt biciklit el tudták rejteni, hogy majd a karácsonyfa alá tegyék. Kaptak még új kényelmi lábbelit, ami nagyon tetszett nekik és cserébe bemutatták Leót, az oroszlánnyuszit, akinek édes torzonborz sörény van a fején. A fiú sokat mesélt magukról és a gyerekek anyjáról, aki nem él velük. Igazán örültek az adományoknak, jó érzés volt, hogy ide sem mentünk hiába.

   Összefoglalva fárasztó, de sikeres utat tudhattunk magunk mögött, melynek során minden adomány jó helyre került. Nálunk a mai nappal kezdődött el a karácsony!”

A csomagokból előkerült ruhák, játékok, élelmiszerek hatalmas örömet okoztak a családoknak, a Leannovation Egyesület tagjai viszont még ennél is felemelőbb érzéseket kaptak érte cserébe.

 

„A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle.”

(Hamvas Béla)

Kövess minket Facebookon és az Instagramon, LinkedInen is!

Ó, és ha tetszett, oszd meg a cikket! 🙂

Scroll to Top