CSODA TÖRTÉNT: ÍGY LETT HÁZA 100 FORINTBÓL EGY MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐ CSALÁDNAK

Ebbe a történetbe több csoda is besűrűsödik. Stílusosan szólva/írva, nem is csoda, hiszen egy bűvész nagyvonalúságából indul a sztori. No meg a Segítek egy családot csapatának egyik éber önkéntesének az elküldött leveléből, és e kettő „véletlenszerű” találkozásából. Akárhogy is, az eredmény az, hogy egy nagy szegénységben élő kétgyermekes család saját otthonhoz jutott, ezzel együtt pedig új esélyt az életben. 

ALIG HITTÉK EL, HOGY SAJÁT HÁZAT KAPTAK

Hajnóczy Soma, kétszeres világbajnok bűvész öt hónappal ezelőtt a youtube csatornáján elindított egy jótékonysági felhívást „100 Ft-ból HÁZAT veszek!” címmel

Mi, azaz a Segítek egy családot csapata erről mit sem tudtunk, ám az egyik éber, szorgos és intuitív önkéntesünk, Gémes Márti (akit magunk között mi csak „Pénzmágnes Mártinak” hívunk) ráírt 100 ismert emberre, hogy lenne-e kedve mélyszegénységben élő családokat támogatni. Hajnóczy Soma volt az egyedüli, aki válaszolt. Azt hitte, hogy Márti emiatt ír neki. „Szerencsésen álltak össze a csillagok” – ahogy (névrokonom, a született) Soma mondta.

Sorrendben írom a történetet, ahogy hozzám elérkezett. Pár hete izgatott titkolózással hívott fel a Segítek egy családot csapatom önkénteseinek fő koordinátora, Majoros Szabina, hogy óriási meglepetést fog hamarosan közölni. Semmit nem tudtam, (azt sem, hogy Gémes Márti önszorgalomból felkutatta ismert emberek email címét, és megkereste őket azzal a szándékkal, hogy lenne-e kedvük adakozni), úgyhogy teljes volt a döbbenet a nagy hírre, hogy Hajnóczy Soma vesz egy házat az egyik mélyszegénységben élő családunknak.  Én magam is csak később értesültem arról, hogy ez egy öt hónapja elindított jótékonysági projekt volt, és azt is tőle tudtam meg, hogy már épp alapítványt kezdett keresgélni, amikor Márti ráírt.

Összedugtuk a lányokkal a fejünket, hogy a sok bajban lévő család közül kit ajánljunk, és végül is a három javaslat közül azt a családot választotta Soma, ahol tűz ütött ki az albérletükben, ingóságaik odavesztek, és nem volt miből pótolni mindezt. Június 12-én, szerda délután látogatta meg Soma és a stábja a családot, hogy elmondják nekik a jó hírt, én pedig már este megnézhettem a videókat, amik meg is rígattak. Először az anyuka és a két kiskorú gyermekük tudták meg, később az apuka is megérkezett.

ÍGY VARÁZSOLT 100 FT-BÓL EGY NÉGYSZOBÁS INGATLANT HAJNÓCZY SOMA BŰVÉSZ

Én pedig frissiben, már másnap találkoztam Somával, aki a kávézó felé menet – ahova beültünk beszélgetni – elmesélte nekem, hogy: 

– Ha előre tudom, hogy ez a 100 Ft-os dolog ennyi időbe kerül, nem biztos, hogy belemegyek. Szívből csináltuk, több szempontból is sokat adott, de fél év alatt nagyon sok időt, energiát és lemondást igényelt.  Voltak egyébként korábban nemzetközileg már próbálkozások arra, hogyan lesz egy apró tárgyból, akár golyóstollból egy ház, de nem volt rá minta. Mi árveréssel működtünk, nem csereberéléssel, és én kíváncsi voltam arra, hogy ez a magyar gazdasági környezetben összehozható-e. Mert oké, hogy ez Kanadában összejött, de vajon itthon is működik-e? Én ezt az egészet „somásítottam”, mert mi minden tárgyat elárvereztünk, amihez videókat készítettünk. Mindig szeretem a dolgokat „somásítani.”

– Én is ezt szoktam mondani, „somásítok, summásítok…”.  Akkor ez a fajta jótékony akció teljesen egyedi, te találtad ki.

– Igen. A név kötelez.

Valójában 3 dolog izgatott ebben:

1. A jótékonyság, szeretek időnként társadalmi dolgokban helytállni.

2. Gazdasági vonalon végeztem, és izgatott, miként működik az adok-kapok.

3. Harmadrészt pedig imádok videózni, és szerettem volna egy élvezhető youtube sorozatot csinálni, ami össze is jött, mert több százezer ember követte a részeket. Már egy ideje nagyon szerettem volna indokolatlan dolgokhoz filmes reklámot csinálni, és ezt itt megtehettem. Itt a kreatív vénámat is masszírozhattam ennek segítségével.

– Hahotázva néztem meg az első részben a töltőtollról készült reklám filmedet, zseniális!

 
 

– 5.07-től van a reklám

De alapvetően az összes rész nagyon kreatívan van összevágva, összerakva, megrendezve, kitalálva. Színes, pörgős, játékos. Tombol benned a kreativitás. De visszatérve a jótékonykodásra. Régóta adakozol, segítesz rászorulókon?

– Az illúziómesteri előadásomat jövőre lassan 10 éve csinálom, és minden évben a bevétel egy részét odaadjuk valamilyen rászorulókat támogató alapítványnak. Többször voltam Bátor táborban bűvészkedni tanítani, előadásokat tartani. De volt, hogy a hajléktalanoknak bűvészkedtem, és voltam börtönben is fellépni. Ezek feltöltenek, érdekes, más, meg nyilván van egy üzenete is, az hogy motiválja az embereket az adakozásra. A projekt végén minden új feliratkozó után 10 Ft-ot adományozunk egy alapítványnak, ami rászoruló családhoz eljuttatja a pénzt. Tehát ha összejön 100 ezer feliratkozó, abból 1 millió Ft-ot kap egy rászoruló család.

FONTOS SZEMPONTOK SZERINT KERÜLT KIVÁLASZTÁSRA A CSALÁD

– Mi alapján választottál most, a Segítek egy Családot pártfogoltjai közül? 

– Most mindenképpen olyan családot akartam, ahol legalább az egyik szülő dolgozik, legalább két gyerek van, és egy jó lelkületű, kedves család legyen, akiknek van esélyük visszakapaszkodni a társadalomnak egy magasabb szintjére. Ebben segítettetek ti, hogy megtaláljam őket.

– Utólagosan néztem meg a videóidat, hogy hogyan jött össze a töltőtollból a ház.
Tehát először megvetted 100 Ft-ért a tollat. Ezt licitálással 130 ezer Ft-ért adtad el.

Ebből kártyacsomagokat vettél, amiket 40 ezer Ft-ért tettél föl a Vaterára – és teljes meglepetésedre másnapra mind elment. Itt megjegyzem, hogy elképesztő az a szorgalom, alázat és elszántság, hogy szinte mindenkivel, aki megvette, személyesen találkoztál. Le a kalappal ezért is! Ebből lett 2 playstation, majd gitárok, amiket extra összegért vettek meg, illetve a Bud Spanceres és Terence Hilles csomagok. Ezt az összeget a videód címe alapján azt hihettük, hogy egy kaszinóban duplázod meg, de miután megtréfáltál bennünket, kiderült, hogy valójában egy robogó áráért kettőt kaptál, vettél, ráadásul azokat is „megsomásítottad”, mert Van Gogh és Kandinsky festői mintáival lettek átdizájnolva. Lenyűgöző kreativitás, bátorság, szorgalom! Ámulatból-ámulatba estem, ahogy ezt a videódat is néztem. És az a robogó reklám a rappeléssel! Le a kalappal! Gratulálok, nagyon inspiráló. No de nézzük tovább, hogy ezután az egyedi robogóból lett egy Porsche, majd ezt el akartad cserélni egy lóra, de ez nem jött össze.

De hogy azok is tudjanak licitálni, akik nem tudnak ilyen nagy összeget kifizetni, azoknak lehetőségük volt 30 db kicsi, versenyzők által aláírt porschét megvenni. Ezután más lóra tettél, és egy maldív luxusutazásra cserélted el a Porscheből befolyt összeget, miközben a kisebb dolgokból ismét gyűlt a plusz pénz. Limitált számban nyomtattad fel pólókra ennek a csere-berés pénz gyűjtésnek a történetét. A pólón az első matrica a toll, a 10. maga a ház volt. Az egészet nyomon követhetik a youtube csatornádon

– Ennyire közelről, ahol már szagok is vannak, megtapasztaltad már a mélyszegénységet, mint most, az általad kiválasztott család meglátogatásakor?

– Nem, és elég kemény volt. Amikor mentünk be a házba, kívülről láttuk, hogy eléggé le van rottyanva, de belül, az, hogy nincsenek nyílászárók, ami van, azok közül is van, hogy be van törve. Láttuk, hogy minden koszos, piszkos, a padló beton, és egy nagyon intenzív szag terjeng belül, ráadásul nekem nagyon jó szaglásom van, szóval ez sokkoló volt. Megrendítő volt látni, hogy ilyen körülmények között élnek emberek.

– Mennyire érintett meg, amikor az adományozást megtudva az anyuka elsírta magát? Meg az apuka is, mert miután megdöbbent, el sem akarta hinni, hogy nem egy képet, hanem egy valódi házat kapnak, férfiasan, az alkarját a szeme elé tartva ő is elsírta magát.

– Igen, az nagyon megható volt, és azt külön sajnálom, hogy az apukát én nem láttam, mert aznap neki be kellett mennie a munkahelyére valakit helyettesíteni.

– Valóban, ezt mondta is Gémes Márti, hogy amikor az apuka hazajött, te már nem tudtál ott lenni.

– Igen, sajnos. Nekem az volt az érdekes, hogy amikor eljött a pillanat, hogy az anyukával és gyerekekkel való beszélgetés után (akiknek kártya trükköket is mutattam) előálljak a bejelentéssel, hogy összegyűjtöttem nekik egy házra valót, amire fél éven át készültünk, és hirtelen ott voltam abban a pillanatban, hogy a család és a stáb tekintete rajtam, és most elő kell venni a házról készült bekeretezett fényképet, és át kell adni a kulccsal együtt, akkor elkezdett erősebben dobogni a szívem, és úgy éreztem magam, mint egy korai fellépésem előtt (elneveti magát). Egész nosztalgikus és új élmény volt a maga módján, szóval igen, az ott engem is egy kicsit megütött.

– Tervezed nyomon követni, hogy miként fog élni majd ezzel a bőséggel, lehetőséggel a család?

– Én csak arra szerződtem, hogy adjak nekik egy esélyt. Hogy ők aztán a jövőben mennyire tudnak ezzel élni, az már az ő dolguk.

– Gratulálok neked ehhez a nagyvonalú, rengeteg munkát, időt, energiát, tudást, kreativitást igénylő példamutató ötlethez és a megvalósuláshoz! Köszönet a család nevében is. Bízom benne, hogy kedvet hozol az adományozáshoz, hiszen adni jó, adva kapunk.

ITT NEM ÁLL MEG A TÖRTÉNET, A SEGÍTSÉG TÖBB HELYRŐL IS ÉRKEZIK

„A segítség több helyről érkezett, és fog is még!” – hangzott el ez a mondat Gémes Márti szájából a most hétvégi 3 napos elvonulásunkon. (A Segítek egy családot csapata egyben egy összetartó közösség is. Mivel 3 évesek vagyunk, az idei volt a 3. ilyen három napos elvonulás, ahol az egyik fő örömhír ez a házvétel volt.)

Ezeket a jó híreket tudtuk meg még tőle: A ház átadásakor az ingatlanos hölgy hozott egy szatyor ruhát, a gyerekeknek társasjátékot, és az anyukának pedig egy piros pénztárcát, hogy abba gyűjtse majd a százforintosokat. Az ingatlanos hölgy barátnője küldött egy doboz Zsolnay tányér szettet.  A polgármester is jelen volt a családjával, aki felajánlotta, hogy segít a család elindulásában, szól a helyi családsegítőnek is, és munkalehetőség után is jár, hogy a család minden tagja el tudjon helyezkedni. 

Mivel négy szoba van, oda fog költözni a szülők egyik testvére is, akinek van munkája, és be tud segíteni a rezsibe. Szóval többen segítenek abban, hogy a család új életet tudjon kezdeni. Ha te is szeretnél, itt találod őket.

Ha pedig más(ok)on, akkor itt találsz családot: https://segitekegycsaladot.hu/nekik-segithetsz/

 

A https://segitekegycsaladot.hu/ oldal Magyarország első és egyetlen olyan honlapja, ahol a segítségre, támogatásra szoruló és a segíteni kívánó egyén, család vagy közösség közvetlenül megtalálhatja egymást. A támogató nem alapítványt, vagy egyesületet, hanem konkrét családot választhat, személyessé téve ezzel az adok- kapok folyamatát. Minden család ellenőrzött forrásból jön, többnyire a helyi családsegítő központ jóváhagyásával.

Köszönjük, ha hírét viszed ennek a közvetlen adományozási lehetőségnek!
Mert adva kapunk, és adni jó!
(Mostantól már csak simán, Soma nélkül…) Mamagésa
Az eredeti cikk itt található: https://ujegyensuly.hu/helyem-a-vilagban/csoda-tortent-igy-lett-haza-100-forintbol-egy-melyszegenysegben-elo-csaladnak 
Scroll to Top