A nyugalom szigete, ahol a festmények életre kelnek – Interjú Komsa Krisztinával, az Angyalpagoda tulajdonosával

Komsa Krisztina művésszel, stresszoldás szakértővel csömöri műhelyében beszélgettünk, az Angyalpagodában. A festmények gyűrűjében, a színes Aura Soma üvegcsék társaságában,  illóolaj kellemes illata lengi be a stúdiót. Krisztina jókedve, derűs nyugalma átragad ügyfeleire is. Az interjú apropója, Krisztina felajánlása a Segítek egy családot művészpiacára. A Vénusz bölcsessége című képével támogatta a kezdeményezést (középső kép). Veres Sára interjúja

Mikor találkoztál először a festészettel?

Komsa Krisztina

Körülbelül tíz éve. Először rajzokat készítettem, Zendalákat. Majd az egyik vendégem biztatott, hogy tehetséges vagyok, miért nem festek? Akkor még szépségiparral foglalkoztam, szépségszalonom volt. Kint voltak a rajzaim, azok voltak a dekoráció a szalonban. Karácsonyra kaptam tőle egy hatalmas nagy könyvet, ami A festés iskolája címet viselte. A karácsonyi szünetben átnéztem, lapozgattam és úgy döntöttem, kipróbálom. Akkor voltunk ház átalakításban és a gyerekek ágya kikerült a szobából. Megkértem a férjem, hogy vágja ketté az alján levő nagy pozdorjalapot és arra festek majd. Az lett úgymond a legdrágább képem, mert nem tanultam és nem alapoztam le. Vagy tíz olajfestéktubust úgy beszívott ez a pozdorja, hogy úgy éreztem sose lesz ez kész. Utána olvastam, próbálgattam, aztán öt év után jutottam el tanárhoz. Majd olyan alkotókat kerestem, akiknek tetszett a technikája és elmentem egy-egy workshopra. Elemellett pedig beletettem azt, amit az önfejlesztés folyamán tanultam. Nagyon sokat meditálok, és az ott megjelenő képeket igyekeztem lefesteni, több kevesebb sikerrel.

Mik ezek a zendalák?

A mandalát ugye mindenki ismeri, az egy központi fókuszú rajz, ahol belülről indulunk, a lelkünk közepéből és így áll össze a kép. A zendala egy olyan körbe foglalt absztrakt rajz, ami ezeket a kusza gondolataidat képezi le és azt rakja egy olyan rendezett sorba, hogy a látvány a végén egy csodaszép alkotás lesz.

Zendalafestő workshopokat is tartok. Ezek kis létszámú események.  Itt mindenki választ magának egy üveget, hogy milyen színvilággal szeretne dolgozni. A profi művész filctollakat, ceruzákat én biztosítom. Van egy kockás A4-es lap, amin megmutatom, hogy milyen mintarendszereket lehet rajzolni, ha valakinek nincs saját ötlete. így elkezdik a részvevők kiáramoltatni a kezükön az érzéseket, és a végén összeáll a kép. Minden mond valamit, hogy ki honnan hova húzza a vonalat stb. Ezt a végén pedig ki szoktam elemezni. Mindig figyelem, hogy ki milyen érzelemvilággal érkezik. Van aki kosként berobban, és a foglalkozás végére megnyugszik, mert azt a sok feszültséget papírra tudta vetni. Ez egyfajta stresszoldás.

Az alkotás során milyen témák foglalkoztatnak?

Mindig spirituális témák. Fontos, hogy legyen valami jelentése és legyen benne összefüggés. Akkor is, ha egy virágkompozícióról van szó, kell hogy legyen egy mögöttes tartalom. Nagyon szeretek nőket, angyalokat festeni.

A képeidet itt lehet megnézni Csömörön az Angyalpagodában?

Igen, itt személyesen vagy Instagramra szoktam felrakni őket. (https://www.instagram.com/komsakrisztina/)

Miért pont a Vénusz bölcsessége című képet választottad a Segítek egy családot részére?

A Vénusz bölcsességet képvisel, a női energiát, ami most nagyon hiányzik a világból és a világnak is. Úgy gondoltam, hogy a fényt, amit számomra képvisel ez a kép tovább adnám, hogy segítse ezt a kezdeményezést.

Képek: Komsa Krisztina

Szoktál egyébként önkénteskedni?

Igen, például a Caritasnak is, ott csináltunk gyerektábort. Annyira nagy a vendégköröm, hogy mindig van egy-egy vendég, aki odaáll egy ügy mellé és valahogy eszébe jutok, hogy lenne-e kedvem csatlakozni.

Mit jelent számodra a művészet? Segít kikapcsolni?

Abszolút. Az is egy meditáció számomra. Illetve azt, hogy valami, ami belül benned megszületett, azt hogy tudod elővarázsolni úgy, hogy azt mások is lássák. Arra is nagyon büszke vagyok, ha egy festményem mások otthonát díszíti. Külön azokra, amik gyerekszobába kerültek, mert a gyerekek azok a reménységek, akiknek kell az, hogy tudjanak töltekezni abból a térből ahol vannak.

Melyik képednek van a legkalandosabb története?

A fehér ruhás női alakot ábrázoló képem egy képsorozat része,  amit kiállításra vittem. Annyira siettem a határidő miatt, hogy vinni kell zsűrizni, hogy véletlenül ráömlött az egyik képre a paverpol púderanyag és tiszta fehér lett. Délután kellett indulnom leadni, még gyorsan elmaszatoltam az egészet és valahogy kirajzolódott a minta. Így kicsit sejtelmesebb lett az egész kép. A zsűrik pedig megkérdezték, hogy a másik képemet nem tudtam volna szintén ilyen misztikusra csinálni? Ha tudom, hogy ez egy művészi fokozat, akkor a másikat is összemaszatolom!

Mivel foglalkozol még a festészeten kívül?

Alapvetően stresszoldással foglalkozom. Azon belül van az Aura Soma és a különböző érintésterápiák.

Az Aura Soma 49 féle gyógynövény és liquid kristály elegye. Ez egyfajta önfejlesztő módszer, segít frekvenciát váltani. A jelmondat az, hogy te vagy a szín amit választasz, és ez tükrözi lelked szükségletét. Az Aura Soma segít abban, hogy a kisugárzásunk kompatibilis legyen azzal, amit gondolunk.

Az érintésterápiák közül az egyik a nyirokrendszerre ható holisztikus masszázs, amikor valami illóolajbázist használok, vagy Aura Soma pomandert . Itt melegített az olaj, a lepedő, így az állandó melegség biztonságérzetet ad, az izmok is elernyednek. A masszázs keretein belül pedig különböző ásványrollereket használok a háton aszerint, hogy kinek mire van szüksége.

Akik nem szeretnének bugyira levetkőzni, nekik van a ruhás változat, a Color Somatic, egy Cranio alapú érintésterápia.

A lélekringató terápia még, ami nem vetkőzős. Ruhában felfekszik az ember, és itt azon van a hangsúly, hogy minden embernek egyedi ütemre ver a szíve. Ha ezt a ritmust megtaláljuk, akkor akár egy kézzel is el tudom indítani ezt a mozgást ami végighalad a testén, mint egy hullám. Ott akad meg, ahol valami probléma van. Addig ringatunk, ameddig a test áramlásba nem kerül és tovább nem lendül.  Ez a módszer nagyon jól gyógyítja a belső gyermeket, a gyermekkori sérüléseket, és felszínre hozza azt az örömöt és vidámságot, amivel születünk.

Amit  pedig legutoljára tanultam a pandémia alatt, az a spirituális választechnika. Ez egy olyan módszer, ami a programjainkat tisztítja. Útmutatást ad a mindennapokra, hogy például egy programban letapadt kudarcélményt hogy lehet felülírni és tisztítani.

Vak családállítást is használok, amikor nem emberekkel, hanem papírokkal dolgozunk, a spirituális választechnikával együtt. Megnézzük, hogy mi az, ami miatt az ember elakadt és várja a csapásokat. Azokat tisztítjuk ki.

Miben munkálkodsz most? Mik a terveid?

Most nagyon ráálltam a telihold meditációkra. Ezt szeretném kibővíteni az újhold meditációkkal, hogy rá tudjunk állni egy olyan ritmusra, ami egyébként is működik csak nem vesszük figyelembe, ezért nem tudjuk használni jótékony hatásait. Ezek kiscsoportos meditációk. Minden alakalomra külön meditációt írok, mindig amilyen sugallat jön.

Családod is támogatja munkásságodat?

Igen, abszolút. A fiam nagyon szereti a masszázsokat, a férjem is. A lányom pedig nagy  Aura Soma rajongó.

Festészetben dolgozol most valamin éppen?

Mindig van ötletem, most épp az egyik barátnőm nyitott egy jógastúdiót és oda készítettem egy Buddha fejet, az ő kedvenc színeivel. Van több dolog amit még meg szeretnék megfesteni, vannak terveim.

Igazából ez az Angyalpagoda ebben segít, hogy megtaláljuk a harmóniát.

Így van. Azért is lett pagoda. A pagoda szentélyt jelent. Olyan munkahelyet akartam építeni, ami számomra szent. Nagyon sokáig csak pagoda volt és nagyon sok önfejlesztésre volt szükség, hogy fel merjem vállalni, hogy Angyalpagoda. Ez kijelöli számomra azt irányt, hogy mi az az energia, amit képviselni szeretnék. (https://www.angyalpagoda.hu/komsa-tina/)

Itt a művészeti piac, nézzétek meg az alkotást – és sok másikat közelebbről is! 

Eredeti cikk: https://ujegyensuly.hu/onkifejezes/interju-komsa-krisztinaval-az-angyalpagoda-tulajdonosaval

Scroll to Top