Sürgős segítségre szorul az unokáit egyedül nevelő rokkantnyugdíjas nagymama


Nagyatádhoz közel, Somogy megyében, egy aprócska faluban él Rózsa, aki nevében hordozza mindazt, ami a „hétköznapi” hősökre jellemző. Ha elolvassák történetét, megértik, hogy miért ezzel kezdem az ő, illetve családja bemutatását.


Rózsa 62 esztendős, özvegy, férje halála óta társ nélkül próbál boldogulni. Viszont nem csak önmagáról kell gondoskodnia, hanem a vele egy háztartásban élő három unokájáról is. A gyermekek közül az egyik éppen, hogy csak nagykorú, 18 éves fiú. A középső kislány 15 éves, ő eladónak tanul. A legkisebb gyermek pedig szintén fiú, ő 13 éves, általános iskolás.

A nagymama tolószékben ülve irányítja a kisunokái életét. 2017-ben egy elfertőződött fekély miatt levágták a jobb lábát. A gyermekek anyukája 10 éve hagyta el a családot, a három unoka három különböző apukától született. Pozitívum, hogy a kislány édesapja látogatja őt, rendszeresen találkoznak, időnként közös program is akad. Az idősebb fiú édesapja elhunyt. A kicsiéről sajnos nincs túl jó véleménnyel Rózsa, a „jobb, ha nem jön” kategória.

A család albérletben él, amely nincs túl jó állapotban. Feltöltőkártyás villanyórájuk van, a fűtést cserépkályha szolgáltatja, sparhelten főznek. A falak javításra szorulnak, illetve a konyhaajtójukat ki kellene cserélni.

A nagyfiú jelenleg munkát keres, ezt kifejezetten hangsúlyozták, hogy szeretne dolgozni, sorsukon javítani az ő hozzáadott értékével. Az optimális természetesen az lenne, ha sikerülne a lakóhelyükhöz közeli munkahelyet találni, nem szívesen hagyná magukra a család többi tagját.

A 15 éves kislány nagyon sokat segít a ház körül és persze tanul, hogy sorsuk idővel általa is jobbra fordulhasson. Szabadidejében sokat olvas és a zenehallgatás okoz még örömet neki. A 13 éves kisfiú szintén a jövőjére gondol, ő erdész szeretne lenni.


Rózsáék összes bevétele, ami egy hónapban befolyik, 80 000 Ft! Ezt még leírni is nagyon-nagyon szívszorító, nem, hogy átélni. Mégis élnek napról-napra, hétről-hétre, összekapaszkodva, egymást nem elhagyva.

A nagymama a sok rossz dolgon túl, ami ide sodorta őt és családját, mégis optimista, láthatjuk a jeligéjéből is. Ahol és amíg a nap süt, mindannyiunknak van reménye!

Amire szükségük lenne: tartós élelmiszer, tisztítószerek, a fiúknak ruha (18 és 13 évesek).

Aki anyagi segítséget nyújtana, azt készpénz formájában tudja megtenni, bankszámlaszámuk nincsen.


Jelige: „Süt a nap 20201025”


Segíteni szeretnél? KATT IDE és regisztrálj!