Közmunkából tartják el a szülők hat gyermeküket, tartozásaik egyre gyarapodnak


Juli 39 éves, nagycsaládos édesanya, Baranya megyében él egy eldugott, picike zsákfaluban. Párjával hat gyermeket nevelnek, egy felnőtt korú gyermekük pedig már nem él velük.


A szükség nagy úr errefelé, a munkalehetőség annál kevesebb. Szociális háló gyakorlatilag nem létezik, az egy utcából álló településre mozgó árusok és szolgáltatók járnak, a kisgyermekeket a negyedik faluig kell szállítani, hogy eljussanak az óvodába-iskolába.

Juliéknak itt volt lehetőségük házat építeni egy ajándékba kapott telken, viszont a telek - megosztásának problémája miatt - nincs érvényesen bejegyezve a földhivatalnál, így elesnek az állam által nyújtható felújítási támogatások lehetőségétől is. Fával fűtenek és gázpalackos tűzhelyen főznek, a villanyuk kártyás. A bojlert nem használják, mert nagyon drága az áram, a fürdőszobai fal repedt, a csempe mállik. A legnagyobb öröm, hogy mindketten egészségesek, a gyermekek szintén, illetve egyikük közepesen hallássérült, neki fülhallgató segít, melyből az egyiket most éppen pótolni kell.


Juli és élettársa 8 általánost végeztek, alkalmi és közmunkán kívül eddig más munkalehetőségük nem volt. Bevételük ebből származik csak és a családi pótlékból a gyermekek után. Felhalmoztak 200 000 Ft víztartozást, ezt szeptembertől 40 000 Ft-jával kell törleszteniük, az építési hitelük is fix költség, de ezt most a moratórium miatt nem fizetik.


Gyakorlatilag mindenben hiányt szenvednek. Szükségük van: tüzelőre, mosógépre, gyerek és felnőtt ruházatra, cipőkre, tabletre a tanuláshoz, tartós élelmiszerre, tisztálkodószerekre, törölközőkre, ágyneműkre, gyerekjátékokra, esetleg biciklire. Nincs televíziójuk, konyhai asztaluk, székük és a gázpalackos tűzhelyük is erősen cserére szorul. Pénzadományt bankszámlaszámra tudnak fogadni. Falfesték is jól jönne a ház kifestéséhez.

Ruha és cipőméretek: 1 éves kislány: 80-86-os ruha, 4-es pelenka. 6 éves kisfiú: 122-es ruha, 29-es cipő. 10 éves kislány (4. osztályos): 128-134-es ruha, 32-es cipő. 13 éves kislány (7. osztályos): S-M ruha, 140-es nadrág, 39-es cipő. 15 éves lány: S-M ruha, 152-es nadrág, 38-as cipő, ő bolti eladó szakiskolába jár. 17 éves lány: S-M ruha 140-es nadrág, 36-os cipő, ő rendőr szeretne lenni. A nagylányok telefont szeretnének, a kisebbek korosztályuknak megfelelő játékokat, tanszereket. Az apuka L méret és 41-es láb, az anyuka L méret és 38-as láb.


Kedves, szerény emberek nagy szegénységben, de tisztességesen, szeretetben nevelik gyermekeiket.


Jelige: „Jézus 20210209”


Segíteni szeretnél? KATT IDE és regisztrálj!