Csekély bevételük javát egészségügyi kiadások emésztik felEgy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő, néhány ezer főt számláló kisvárosban él családjával Eszter. Közel 30 évvel ezelőtt, egy jobb élet reményében költöztek Magyarországra a határon túlról.


Az 51 éves asszony pajzsmirigy és vérnyomás okozta betegségekben szenved, ezeket gyógyszerekkel tudja szinten tartani. A család igazi problémáját a családfő krónikus betegségei okozzák: magas vérnyomás, koleszterin és érrendszeri rendellenesség, illetve idén nyáron csípőprotézis-beültetésre is sor került, az ebből való lábadozás még tart. A gyógyszerek havonta nagyjából 23 ezer forintba kerülnek, ezeket muszáj megvásárolniuk.

Ehhez mérten csekély bevételt tudhatnak magukénak: családi pótlékból, segélyből és alkalmi munkákból (főként takarítás) nagyságrendileg 100 000 Ft-ból „élnek túl” öten hónapról-hónapra. A rezsiköltségen felül élelemre már alig-alig jut.


Eszter 8 általánost végzett, majd egy dajkaképzőt és egy mezőgazdasági intézői tanfolyamot. Ezekkel helyben nemigen talál munkát. Élettársa hegesztő-csőszerelő végzettséggel Németországban dolgozott, de a tartós betegállomány most bizonytalanná tette, hogy mikor térhet vissza.

Volt férjével építették fel azt a családi házat, amely mára jelentősen felújítandó állapotúvá vált, és a tulajdonviszonyok is maradtak fele-fele arányban, bár az életközösség megszűnt. Az ingatlan rossz állapota abból ered, hogy annak idején fa ablakok lettek beépítve, melyek az idő során megkoptak, tönkrementek. Eső alkalmával körös-körül beázik ezek mentén a ház, nincs szigetelve sem. A fűtést vegyes tüzelésű kazán biztosítja, a víz-villany megoldott, de a számlák kifizetése folyamatos problémát jelent.


Eszternek összesen 5 gyermeke van, 3 felnőtt és 2 kiskorú, ők és a felnőtt nagylány vele és élettársával él a fent említett házban. Az 5 gyermekből a 3 felnőtt korú eddig besegített a családi kasszába, de sajnos mindhárman elveszítették az állásukat a pandémia időszakában.

A 2 kiskorú gyermekről a következőket tudhatjuk: a 14 éves fiú 164-es ruhát és 40-es cipőt hord, nagyon szeret horgászni. A 12 éves fiú 152-es ruhát és 39-es cipőt hord, neki tönkrement a biciklije, emiatt most a távol lévő iskolába gyalog jár, szeretne egy új járgányt.


A család a fiúknak téli holmikat kérne legfőképpen, ezen túl tartós élelmiszert, és anyagi támogatást (bankszámlaszám van) a számlák kifizetésére, gyógyszerekre.

Jelige: „Túlélés 20201015”


Segíteni szeretnél? KATT IDE és regisztrálj!