Beteg kislányuk szívműtétjére készül a nélkülöző család


Éva és párja hat gyermeket nevelnek egy Fejér megyei településen. Kétszoba-konyha-fürdős albérletben laknak, egy régi parasztházban, melynek pici udvarán zöldségeket termesztenek.

A házban víz, villany, csatorna, telefon és internet van, de a gázt kikötötték, mert nem tudták fizetni a számlákat. Télen fával tüzelnek, melynek javarészét Éva párja teremti elő, veszélyes fák kivágását vállalja, a fát, ha teheti, hazaviszi. A férfi eredeti végzettsége autófényező, jó állása volt az IKARUS-nál, de a vírushelyzet miatt elbocsátották. Jelenleg van bejelentett munkája, amellett folyamatosan vállal kiegészítő munkákat, szabadidejében otthonuk komfortosabbá tételét is ő végzi Évával: az elmúlt időszakban parkettáztak, szobát festettek. Éva tíz osztályt végzett, egy fatelepen dolgozott, jelenleg Gyesen van a legkisebb gyermekükkel. A kicsik ellátása mellett Éva süti a kenyeret, bár a sütő nem működik megfelelően.

A két nagyobb gyerek Éva első házasságából született: a tizenkét éves nagyfiú szeret focizni, már leigazolta az egyik csapat, jó tanuló, ahogy tízéves testvére is, aki angolból kitűnő volt az elmúlt év végén. Szerencsére mindketten egészségesek. A hétéves Hanna, első osztályos, súlyos születési rendellenességgel, lyukkal a szívén született. Hannát október 23-án egy budapesti kórházban vizsgálják ki, akkor tűzik ki a szívműtét időpontját is számára. Éva retteg a műtéttől és attól, hogy addig hogyan oldják meg a másik öt gyermek ellátását. Segítséget csak a férje és Éva fiú testvére tud nyújtani.

A fővárosba való felutazás további anyagi terhet ró a családra, a tömegközlekedést Hanna egészségi állapota miatt nem vehetik igénybe. Az anyagi problémák mellett a fiatal anyára hatalmas lelki teher nehezedik: ötéves óvodás kisfiuk asztmával küzd, és egyéves kislányuk, akivel az asszony még Gyesen van, szintén lyukkal a szívén született. Hamarosan az ő kivizsgálását is meg kell kezdeniük. És ott van még a hatodik, a négyéves kisfiú, szerencsére ő egészséges. További nehézséget jelent számukra, hogy Hanna műtétjét követően steril szobát kell biztosítaniuk otthonukban.

Éva maga is beteg, szemödémáját kellene műttetnie, de erre egyelőre nincs lehetősége. Erős asszony, párjával mindent megtesznek gyermekeikért, és csak végső esetben fordulnak segítséghez. Jelenleg 337 ezer forintból élnek, családi pótlékkal együtt, amiből 120 ezer forint az albérlet, ezen felül fizetik a rezsiköltséget. A gyerekek étkeztetésére csak ötven százalékos támogatást kapnak, mert az egy főre jutó jövedelmük 40 (!!) forinttal haladja meg a támogatáshoz előírt jövedelem felső határösszegét, így havonta 15.000 Forintba kerül a három iskolás gyermek étkeztetése.

Ha a tartozások lejárnak, a szülők falusi CSOK-ból szeretnének saját lakást venni. Jelentős elmaradásuk van az OTP felé, 425.000 Ft, ami miatt még ebben a hónapban levontak a férj fizetésből 210.000-et, a következő hónaptól talán már csökken a fizetendő mértéke.

Éva nehezen kér segítséget, nehezen fogalmazza meg, mire is van szükségük: az egyéves kislány részére 80-86-os méretű ruhára, illetve 19-20-es cipőre és 5-ös méretű pelenkára biztosan. Anyagi támogatásnak is örülnek, talán a tartozás visszafizetése volna a legfontosabb. Ezeken túl, aminek örülnének: tartós élelmiszerek, tisztítószerek, pakolós szekrény, kombinált tűzhely (felül gáz, alul villany), számítógép vagy laptop (a távoktatást ideje alatt a szomszédban tanultak, illetve a telefont használták a gyerekek), íróasztal (jelenleg csak 1 van), tanszerek, a gyerekek részére szeretne gitárt, telefont, kismotort, biciklit, játékokat és egy kis nyugalmat az életükben.

Jelige: „Kitörés 20200914”


Friss hírek: karanténban van a család, Éva elkapta a vírust (Budapesten voltak kivizsgáláson a szívbeteg kislánnyal ), nagyon el vannak keseredve, az apuka nem tud dolgozni, illetve még a fizetését sem viszik el neki, mert félnek a vírustól. Egyedüli segítségük az anyuka testvére, aki visz nekik némi élelmet. Az önkormányzat nem segít, a szülők nem mennek oda, mert félnek a vírustól. Évának 5 napig 39,3 fokos láza volt, éjszaka fulladozik, mert neki asztmája is van. A gyerekek jól vannak, de nagyon nehéz a helyzet, mert 3 iskolás, 2 óvodás és egy 1 éves gyerek van otthon.

Október 12-én lesz meg a PCR teszt eredménye ( a mentő jött ki a vizsgálatot elvégezni) ...

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube