A kitörés lehetőségét az unokájában látja a súlyos betegségekkel küzdő nagymama


Borsod megyében él Ibolya, a 48 éves asszony férjével, lányával, kisunokájával és vejével egy fedél alatt, egy romos önkormányzati bérleményben. Otthonuk 50 nm-es, fával tudnak fűteni, a villanyórájuk feltöltőkártyás. A víz egyáltalán nincs bevezetve. A „telep” minden családja a közös kútról viszi a vizet, ami sajnos téli időszakban előfordul, hogy befagy. Mellékhelyiséget csak az udvaron tudtak kialakítani.


A lakhatási körülmények egyáltalán nem kedveznek a családban élők egészségének. Sajnos minden családtagnak van valamilyen kezelendő, súlyos betegsége. Ibolya és férje szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdenek, az asszony vérhígítót is szed, visszér-problémái műtétet is kilátásba helyeztek már. Lányuk 23 éves, de fiatal kora ellenére súlyosan vérszegény, nagyon kis testsúlyú, betegeskedő, nála konkrét diagnózis még nem lett felállítva. Vejük 32 éves és már maga mögött tudhat egy szívinfarktust, ezen kívül szürke hályog van a szemén, csak a szemcsepp 8.000 Ft-ba kerül havonta.


A világjárvány Ibolya családját sem kímélte, a férfiak gyakorlatilag tavasz óta nem tudnak tartósan elhelyezkedni. Egyetlen fix bevételük az asszony munkaviszonyából származik, Ibolya mosodában dolgozik, 90.000 Ft-ot kap. Ha az üzemet bezárják, csak a családi pótlék marad, amit a kisunokájuk után kapnak, ez 12.200 Ft.

E csekély bevételhez jelentős kiadások társulnak. A saját maguk fenntartásán felül az albérletért 25.000 Ft-ot fizetnek, melynek van egy ún. „biztosítási díja” is, ami 10.000 Ft. A villanyóra feltöltése is 10.000 Ft átlagosan egy hónapban. A betegségeikkel összefüggésben gyógyszerekre nagyjából 14.000 Ft-ot kell kiadniuk.


A családban nemrégiben történt egy haláleset, a temetés költségeire kölcsönkértek 100.00 Ft-ot, a leendő támogatók segítségével ezt szeretnék, amint lehet, visszatörleszteni. Bankszámlára tudnak pénzadományt fogadni.


Karácsony közeledtével a legnagyobb szükség a következő dolgokra lenne: Konyhaasztal székekkel, tányérok, evőeszközök, függöny, ágynemű, törölközők. Ibolya nagyon örülne egy vérnyomásmérőnek, lányuk egy telefonnak. A 6 éves kisunoka, aki kislány, imád babázni, nagyon szeretne egy fésülködőasztalt vagy babakocsit. 116-122-es ruhákat hord és 30-as a lába. Szívesen fogadnak még tartós élelmiszert, gyógyszereket (fájdalom- és lázcsillapító, gyerekvitamin). Ruhaneműket főleg a téli időszakra: Ibolya XL-es méret, szüksége lenne farmernadrágra, mert nincs neki! Lábmérete 38-as. Férje XL-es ruha, 42-es lábú, veje XXL-es ruha, 43-as lábú, a leánya 164-es gyerekméret vagy XS-es női, 37-es lábú.

Jövőképpel rendelkező, reménykedő, önmagukért és egymásért tenni akaró család, szeretnének dolgozni és unokájuknak jobb körülményeket teremteni.


Jelige: "Falusi kis család 20200612"


Segíteni szeretnél? KATT IDE és regisztrálj!

  • Facebook