A 17 éves lány kér segítséget bajba jutott családjának


Mariann, két testvére és szülei egy Borsod megyei kis faluban élnek igen nehéz körülmények között, amióta édesapját - aki a család eltartója, támasza volt - agydaganattal diagnosztizálták. Kemoterápiát, sugárkezelést is kapott, 2 éve megműtötték, de tavaly óta kerekesszékbe kényszerült. Ez igen nagy csapás a családnak.


Az öt tagú család saját tulajdonú családi házban él. Ők építették hitelből. Víz, villany, fürdő van, fával fűtenek. Sajnos a kád kilyukadt, a falak is nedvesednek, nem tudják mitől és nincs pénz rá, hogy valaki felmérje, hogy mi a baj. A kandalló is repedt, lehet ezt a telet már nem bírja ki. A mosógép és a gáztűzhely is cserére szorul.

Mariann édesapja 45 éves, 2007-ben munka közben balesetett szenvedett, ráesett egy fa. Mentő helikopterrel szállították kórházba. A vizsgálatok során derült ki, hogy agydaganata van. Az állapota egyre romlott, megműtötték, de végül kerekesszékbe kényszerült, teljes körű ápolásra szorul. Speciális diétája van, folyamatosan fertőtleníteni kell a környezetét és mosdatni is kell. Mariann édesanyja gondoskodik rokkant férjéről. Ezért csak napi 2-3 órát tud távol lenni, közmunkán van, rendelőt takarít.

Mariann (17 éves) és fiatalabb bátyja Dávid (20 éves) tanuló. A legidősebb testvér Milán (21 éves), ha van lehetőség ő is közmunkát végez, de nagyjából önálló életet él. Sajnos nem tud pénzzel segíteni a családnak.

Anyuka 8 általánost végzett, de ápolásban is jártas. Apuka is 8 általánost végzett, de OKJ-s motor-fűrészkezelő végzettsége is van. Amíg jól volt, mindenkinek segített, mindent ő végzett a ház körül, ma már sajnos ő szorul segítségre. Nehezen visel másokat maga körül, csak a család és a gyerekek ápolhatják.


A család összes jövedelme 108.000 Ft. 2 hitelük és egy Fundamenta megtakarításuk van. A személyi kölcsön havi 12.000 Ft, az A hitel 10.000 Ft és a Fundamenta 20.000 Ft, amit nem tudnak fizetni. A 12.000 Ft-os villanyszámla meg a 18.000 Ft vízszámla is kifizetetlen maradt. Fatüzelésű a ház, egy télen általában 2 kocsi fát használnak el, amit most szintén nem tudnak megvenni. Egy kocsi fa 120.000 Ft-ba kerül, ebből kettőre lenne szükség. Jelenleg sajnos nem tudnak fűteni. Az apuka speciális diétája is sokba kerül, és az élelemre maximum napi 2.000 Ft marad.

Amire szűkség lenne: pénzadomány (bankszámla van), tűzifa (ez a legfontosabb!), tartós élelmiszer, kandalló, kád, gáztűzhely, mosógép. Szabadidőruha, pólók apukának: 2 m magas, 95 kg; ruha cipő a fiataloknak: Dávid 195 cm magas, 86 kg, 45-ös cipő; Milán 175 cm magas, 80 kg, 45-ös cipő; Mariann 176 cm magas,66 kg, 40-es cipő.


Mariann fiatal kora ellenére érett, érzékeny lány, aki látja és érti milyen helyzetbe kerültek szülei és a család. Változtatni szeretne ezen, ezért reméli, hogyha elmondja mi történt velük, mások is átérzik családjuk helyzetét, és segíteni fognak nekik.


Jelige: „Szilaj 20201008”

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube