7 dolog, amit jó, ha tudsz, ha segítő akarsz lenni

Jobb adni, mint kapni - tartja a mondás. Természetes, hogy azért adunk, mert azzal mi magunk is gazdagodunk, ezzel együtt sem árt azonban észben tartani: az adakozás nem elsősorban a segítőről, hanem a segítettről szól. Van néhány dolog, amire érdemes előre felkészülni, ha hívást érzel arra, hogy másoknak segíts.


1. Adakozni mindig célzottan érdemes.


Gondold át, mi az a segítség, aminek te örülnél? Az, ha azt kapod, amire az adott helyzetben épp szükséged van. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy a segítségre várók valós, tényleges szükségleteire fény derüljön, és a segítő szándékú emberek célzottan tehessenek azért, hogy ezek a problémák megoldódjanak.

2. Az adakozás nem lomtalanítás.


Igen, igen, ide kapcsolódik a következő pont is. Attól még, hogy valaki szegénységben él és nehéz helyzetbe került, teljes értékű ember hasonló vágyakkal, mint bárki más. Ő is a tiszta, szép, új, újszerű (de legalábbis használható) holmikat szereti és képes jószívvel használni, tehát a törött, piszkos, tönkrement lomokkal nem tud mit kezdeni.


3. Nincs mindenki abban a pozícióban, hogy háláját kifejezze.


Nagyon sokan nehéz körülmények között nőttek fel, és nem mindig találják a módját annak, hogy köszönetet mondjanak. Mások szégyellik magukat, a szegénységüket, az élethelyzetüket, ezért inkább anonimitásban maradnának. Ha célzott módon segítesz, biztos lehetsz abban, hogy adományod - legyen az tárgyi vagy pénzbeli - jó helyre kerül, az viszont már nem biztos, hogy a fogadó fél hosszú, megható levélben mond köszönetet. Ne várd ezt el, de ha megtörténik, örülj neki bátran.


4. Nem minden esetben láthatod a támogatott boldog, hálás arcát.


Nem azért, mert nem boldog vagy hálás a kapott segítségért, hanem talán azért, mert bántalmazó partner vagy szülő elől menekül, és szeretne minden körülmények között inkognitóban maradni. Ezt tiszteletben kell tartani.


5. A cél az, hogy te felemeld a másik embert, ne az, hogy te is eless.


Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy egy nehéz helyzetben lévő, traumatizált embertársunk az őt segítő kézbe harap: számon kér, követel, zsarol. Tudd, hogy ez nem rólad szól, nem te csináltál semmit sem rosszul: önkénteseink segítenek a helyzet kezelésében. Az agresszív fenyegetőzés semmilyen formáját nem engedjük be, annak tudatosan gátat szabunk.


6. Benne van a pakliban, hogy érzelmileg bevonódsz, de…


Nehéz helyzetben lévő, sérült, beteg emberekről, gyerekről hallani mindig nehéz, összeszorul az ember szíve. Ugyanakkor az orvos is leginkább úgy tud segíteni egy betegén, ha objektíven, higgadtan szemléli az esetet, és empátiája ellenére is tartja a három lépés távolságot. Mi is ezt javasoljuk: tedd meg a másik emberért, amit módodban áll megtenni, érezz együtt vele, de ne sajnáld, ne fájjon érte a szíved. Ezáltal ő is erősebb lesz.


7. Ne ítélkezz.


Bárki kerülhet nehéz helyzetbe. Sokszor a saját privilégiumaink tükrében nem értjük más életét, okosnak érezzük magunkat, ha megoldásról van szó. “Miért nem hagyta ott az első pofon után?”, “Miért tűri ezt?”, “Miért különcködik?”, “Miért nem jó neki az, ami van?” - az ilyen és ehhez hasonló gondolatok figyelmen kívül hagyják az egyéni élettörténeteket, háttereket, amelyekre nincs rálátásunk. Ha segítesz, az (elő)ítéleteket tedd félre, ez már önmagában véve sokat fog adni lelkileg.