Így él a semmiből egy “Takaros kis család”

A 6. gyerek betegségével elindult a lejtőn a dolgos család. Az ezerfős kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen élő Szilvi legkisebb fia most töltötte a tizennyolcat. Ahelyett, hogy belevágna a nagybetűs Életbe, édesanyjával a bíróságon van jelenése, ahol Szilvi gyámsága alá kerül. A fiú agybénulással született, Szilvi élete tizennyolc éve fia ápolásáról szól.

Az 54 éves Szilvi a hivatalba járt dolgozni, amíg súlyos agybénulással meg nem született 6. gyermeke, akiről otthon kellett gondoskodni. A szülés után ő is beteggé vált: epilepsziás lett. Fia járt iskolába, de nem tud írni, olvasni és állandó felügyeletet igényel. A mobiltelefon az élete, de a részletre vásárolt készüléket az első nap leejtette, így arra csak a minden hónapban esedékes befizetés emlékezteti őket, a készülék törötten a fiókban pihen. Kőműves férjét áttétes rákja diagnosztizálása után leszázalékolták, jelenleg az ápolási segélyből és a rokkant nyugdíjból gazdálkodnak, ami nem éri el a 120 ezer Forintot. Szilvinek most már két betegről kell gondoskodnia, a bevételük nagy része gyógyszerekre megy el. Így élnek túl napról napra, ahol esténként a megnyugvást az adja Szilvinek, hogy ma is tudott enni adni a gyermekének.

Saját kezükkel épített házukban laknak, de a hitelt nem tudták fizetni, ezért bármikor kilakoltathatják őket. Vezetékes víz és vécé az udvarban van, kézzel mosnak, áramhoz feltöltéses villanyórával jutnak. Jól jönne nekik egy mikró, egy mosógép, tartós élelem és tisztálkodószer, de mégis, elgyötört hangjában akkor csengett egy kis élet, mikor arról beszélt, hogy milyen jó lenne egy konyhaszekrény, hogy ne kartondobozokban tárolja az edényeket, vagy a szobába egy-két bútor, esetleg szőnyeg, ami már senkinek nem kell. Mert egy nő a semmiből is otthont teremt.

Jelige: "Takaros kis család 20200614"


  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube