Nyolcan élnek egy fedél alatt, ahol sokszor az éhség az úr

A Fejér vármegyei községben, ahol a nyolctagú, háromgenerációs család él, sokszor az éhség az úr.

Az édesanya Bea, 38 éves, gondoskodó, családjáért élő fiatal nő. Párjával 5 kiskorú gyermeket nevelnek, akik sajnos egészségügyi problémákkal élnek együtt. A nagyfiú és öccse is speciális idegrendszeri megbetegedéssel küzd, ADHD szindrómásak. Velük heti rendszerességgel kell Székesfehérvárra járni, speciális, erre szakosodott ideggondozóba. A két legkisebb tejérzékeny, speciális étrendre szorul.

Mind az öten és az édesapa is speciális fénytörési szembetegséggel születtek, néhány havonta kell új szemüveget cserélniük (70 ezer Ft/alkalom), amit anyagilag nem engedhetnek meg maguknak. Az apuka 3 éve nem tudott újat csináltatni.

Lakhatásukat az anyai nagymama háza biztosítja, itt nyolcan élnek jelenleg. A házban van villany és víz, télen vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek. Fürdőszoba ki van alakítva, internetet is tudnak használni.

Munkaviszonyban egyedül a családfő áll, Beát sehol sem alkalmazzák, mert a gyermekeket sűrűn kell orvoshoz vinni, illetve a két nagy speciális intézménybe jár, ahol csak a tanórák végéig maradhatnak, el kell őket hoznia. Így nem tud elhelyezkedni.

Bevételük a férj munkabéréből és Bea anyasági támogatásából, családi pótlékból áll, de ez az összeg nem fedezni a kiadásaikat. A gyerekek gyakran éhesek, sok feszültség támad ebből az iskolában is, hogy nekik „nincs”. Az idei Erzsébet tábor fénypontja az volt, hogy mindig volt elegendő étel számukra.

A család bármilyen segítséget szívesen fogad, tartós élelmiszert, ruhaneműket, pénzadományt (bankszámlaszám van). Tanfelszerelelésük hiányos, nagyméretű füzetek kellenek. Fagyasztóláda nagyon hasznos segítség lenne.

A gyermekek: 13 éves nagyfiú: 2XL-es ruha, 47-es láb, kisebb öccse hasonló méret, neki jó ugyanez. 11 éves lány: 158-as ruha, 40-es cipő. 9 éves fiú: 146-152-es ruha, 35-36-os cipő. 8 éves lány: 140-146-os ruha, 34-es cipő.

A nagymama és Bea próbál plusz bevételhez jutni, kertészkedéssel, kecsketartással foglalkoznak. Számukra a család a motiváció, az élet értelme.

Scroll to Top