Nem lehet mindent egyedül

Emma bántalmazó család gyermekeként született, szüleivel nincs kapcsolata. Egy mátraaljai településen él 5 éves kislányával. A gyerek apjával nincs kontakt, 30 ezer Ft gyerektartást vonnak a fizetéséből. Mikor a COVID alatt a bölcsőde bezárt, Emmát kirúgták a munkahelyéről, ekkor rengeteg tartozást halmozott fel. Jelenleg magánházaknál takarít. Elégedettek vele, de mivel nincsenek nagyszülők vagy apuka, ha a kislány beteg, egyáltalán nem tud pénzt keresni.

“Mióta a kislányom él, 9-szer költöztünk. A múltkor hazaértem, és úgy vetettem le a cipőt, hogy azt mondtam magamban: most elképzelem, hogy ez az otthonom. Jó érzés volt. Másnap hívott a főbérlő, hogy júniusig ki kell költöznünk” – mondja. Ez azt jelenti, hogy Emmának – a napi költségei és tartozásai mellett – legalább 300-400 ezer Ft-ot kellene összegyűjtenie, hogy a kaucióval együtt új albérletbe költözhessen.

Emma optimista, keményen dolgozó, önmagát spirituális módszerekkel is segítő nő, aki kislányának a nehéz körülmények ellenére mindent igyekszik megadni. Néhány éve pedikűrös és műkörmös tanfolyamot is végzett, de a szakma gyakorlásához szükséges felszerelés megvásárlása kihívást jelent a számára, így ebből még nem tud pénzt keresni. Egészségi állapota az utóbbi időben a megélhetés körüli stressz hatására megromlott, de munkaképes maradt.

A megoldást számára az jelentené,

  • ha lakhatásuk a kislánnyal hosszútávon biztosított volna,
  • ha el tudna kezdeni otthonról dolgozni szerzett szakmáiban, így a gyerek betegségei, az óvodai szünetek kevésbé befolyásolnák keresőképességét,
  • tartozása csökkenne,
  • jogi segítség is a hasznára válna az “édesapa” gyermekkel kapcsolatos kötelezettségeinek realizálása terén.

Emma folyamatosan keresi a jobb élet lehetőségét, de sokszor úgy érzi, ennyi teherrel a nagyvilágban szinte lehetetlen egyedül megbirkózni.

Scroll to Top