Négy fal közé szorulva is összetartanak

Gábor 23 éves, Duchenne szindrómában szenved, mely fokozódó izomgyengeséggel, izomsorvadással járó betegség. Szülei, Nelli és Norbert a Mátészalkai járásban, szerény körülmények között igyekeznek gondoskodni róla.

Gábor öt évvel ezelőtt súlyos tüdőgyulladást kapott, azóta lélegeztetőgépen van. Műteni kellett, a kórházban bakteriális fertőzést kapott, így újabb műtétekre szorul. Teljes ellátást igényel, állandó felügyelettel, otthon ápolják. Gyógytornász nem járt ki hozzájuk, hiába jelezték az igényt. Nem tud beszélni, de a korábban ajándékba kapott számítógépet használja, bal keze ujjaival tudja mozgatni az egeret, így tanul. Az iskoláztatása félbemaradt, korábban járt hozzá két tanárnő, azóta magát próbálja képezni. Írni és olvasni tud. Nagy vágya, hogy egyszer tovább tanulhasson. 

Családjával egy kis kertesházban élnek, mely nem a saját tulajdonuk. Konyha, fürdőszoba, zuhanyzó van, fával fűtenek, a főzést gázpalackkal oldják meg. Norbert közmunkásként dolgozik, de épületszerkezeti lakatos végzettsége van. Munkája szezonális, télen sajnos nem tartanak rá igényt. Most egy sertéstelepen dolgozik, 87.000 Ft-ot keres. Nelli ápolási segélyt kap, otthon van Gáborral. Nyolc általánost végzett, de szeretne tanulni: folyamatosan jelentkezik tanfolyamokra a munkaügyi központon keresztül, eddig nem volt olyan, amin részt tudott volna venni.
A fogyatékossági támogatással együtt nagyjából 210.000 Ft-ból próbálnak megélni egy hónapban. A rezsi 50-60.000 Ft havonta. Sok pénzt költenek gyógyszerekre, vitaminokra (50.000 Ft), illetve Gábor oxigénpalackja is 30.000 Ft-ba kerül minden hónapban.

Amire szükségük van: anyagi támogatás (bankszámlára tudják fogadni), tartós élelmiszer, Gábor részére az állandó fekvés miatt új pizsama, póló, pelenka, tűzifa, szekrénysor, szülők részére ruhanemű és cipő. Élelmiszer és egészségügyi utalványt is szívesen fogadnak.

Méreteik:
Gábor: XXL-es méretű ruha, XXL-es pelenka
Nelli: XL-es méretű ruha, 40-41-es cipő
Norbert: XL-es méretű ruha, 40-41-es cipő

Gábor a betegsége ellenére is bizakodó, vidám fiatalember, aki bízik egy jobb jövőben. A kis családja nagyon összetartó, szeretetteljes és minden apró segítségért végtelenül hálás.

Scroll to Top