Középkorú édesanya összeroppanva a terhek alatt

Csontszakadás okozta gerincsérv, munkaképtelenség, kényszerből felvett hitel, és a bevétel csak a lakhatást fedezi: ezek a mindennapjai a háromtagú családnak.  

Ildikó 16 éves fiával, Péterrel és 66 éves férjével egy 50 négyzetméteres panellakásban él Zala vármegyében. Az 52 éves édesanya előző férje elhunyt, félárván maradt gyermekét az új párjával együtt nevelik, nehezített körülmények között. Ildikónak 31 éves korában – egy gyerekkori sérülés maradandó szövődménye miatt – csigolyacsavarozással járó műtéten kellett átesnie. A műtét során csontszakadás történt, így a gerincében több helyen csigolyasérv alakult ki. Az édesanya munkaképtelenné vált, 50 %-os rokkantságot állapítottak meg nála, emellett asztmával és magas vérnyomással is küzd. Ildikó férje már nyugdíjas, sokat fullad és emésztési problémái vannak, nem tud munkát vállalni.

Péter, a félárván maradt fiú, asztmával és magas vérnyomással küzd, valamint ADHD beteg. Fulladás ellen rendszeresen gyógyszert szed. Jelenleg villanyszerelőnek tanul egy szakközépiskola 9. osztályában. Péter a viselkedési és tanulási zavarok ellenére igen tehetséges a nyelvtanulásban. A család örömmel fogad ruha adományt számára: XXL-es ruhát és 43-as cipőt hord.

A család bevétele összesen 148 315 forint, ami az árvaellátásból (65 000 Ft), a családi pótlékból (23 300 Ft) és a férj nyugdíjából (60 015 Ft) adódik össze. Ez az összeg sajnos csak a lakhatásukat fedezi, mert a havi albérleti díjuk 90 000 forint, a rezsiköltségük pedig nagyjából 50 000 forint. A megállapított rokkantsági támogatás körülbelül 51 000 forint lesz, de határozat hiányában erre még várniuk kell. Ahhoz, hogy az albérletüket fizetni tudják, 200 000 forintos hitelt vettek fel, amelyet heti részletekben (7 000 Ft) törlesztenek, ezen kívül egyéb adósságaik jelenleg nincsenek.

Az élet terhei alatt szó szerint összeroppant és elfáradt édesanya bármilyen szívből jövő adományt hálával fogad. Jelenleg a legnagyobb megváltás számukra a hitelük visszafizetése lenne. Ildikó bankszámlára is tudja fogadni az adományokat.

Scroll to Top