Középkorú édesanya összeroppanva a terhek alatt

Csontszakadás okozta gerincsérv, munkaképtelenség, kényszerből felvett hitel, és a bevétel csak a lakhatást fedezi: ezek a mindennapjai a háromtagú családnak.  

Ildikó 16 éves fiával, Péterrel és 66 éves férjével egy 50 négyzetméteres panellakásban él Zala vármegyében. Az 52 éves édesanya előző férje elhunyt, félárván maradt gyermekét az új párjával együtt nevelik, nehezített körülmények között.
Ildikónak 31 éves korában – egy gyerekkori sérülés maradandó szövődménye miatt – csigolyacsavarozással járó műtéten kellett átesnie. A műtét során csontszakadás történt, így a gerincében több helyen csigolyasérv alakult ki. Az édesanya munkaképtelenné vált, 50 %-os rokkantságot állapítottak meg nála, dolgozni nem tud. Emellett asztmával és magas vérnyomással is küzd. Fizikai állapota egyre romlik, járótávolsága 800-1000 m, amit csak segédeszköz segítségével tud megtenni. Előírtak neki egy mopedet, aminek 80 %-át állja az állam, de a fennmaradó részt, ami 138 000,- Ft, saját erőből kell kifizetnie.
Ildikó férje már nyugdíjas, sokat fullad és emésztési problémái vannak, nem tud munkát vállalni.

Péter, a félárván maradt fiú, ADHD-s, asztmával és magas vérnyomással küzd és a fulladás ellen is rendszeresen gyógyszert szed. Sajnos a gyógyszerei nem hatottak, az ADHD-t érdemben nem tudták kezelni. Mivel közösségbe nem tudott járni, az iskolából is kirakták. A kora miatt másik iskola már nem veszi át. Villanyszerelőnek szeretett volna tanulni, a viselkedési és tanulási zavarok ellenére pedig igen tehetséges a nyelvtanulásban. A történtek miatt elindították Péter leszázalékolását.

A család bevétele az árvaellátásból (65.000 Ft), a családi pótlékból (23.300 Ft), a férj nyugdíjából (60.015 Ft) és az édesanya rokkantsági támogatásából (55.000 Ft) adódik össze. Ez az összeg sajnos sok mindenre nem elég, csak a lakhatásuk (havi albérleti díjuk + rezsi) kb. 140.000 Ft. Ahhoz, hogy az albérletüket fizetni tudják, hitelt vettek fel (376.600 Ft), amelyet heti részletekben (7.000 Ft) törlesztenek, ezen kívül egyéb adósságaik jelenleg nincsenek.

Amire szükségük lenne: anyagi támogatás a hitel rendezéséhez és a moped önrészének (138.000 Ft) kifizetéséhez. A család örömmel fogad ruha adományt Péter számára: XXL-es ruhát és 43-as cipőt hord.

Az élet terhei alatt szó szerint összeroppant és elfáradt édesanya bármilyen szívből jövő adományt hálával fogad. Jelenleg a legnagyobb megváltás számukra a hitelük visszafizetése lenne. Ildikó bankszámlára is tudja fogadni az adományokat.

Scroll to Top