Kilométereket gyalogol naponta az édesanya gyermekeivel, hogy tanulni tudjanak

Fejér vármegyében, Székesfehérvártól mintegy 40 km-re él egy külterületi kis házban a család: Anikó, az élettársa, Gábor, és 4 kisgyermekük: Dani, Vili, Peti és Abigél. Ahhoz, hogy a gyermekeket óvodába és iskolába, vagy szükség esetén orvoshoz tudják vinni, minden nap, télen-nyáron 2 km-t kell gyalogolniuk oda-vissza egy forgalmas út mentén. Szeretnének új albérletet találni, ahonnan jobb lenne a közlekedés, de a négy kicsi gyermek sajnos legtöbbször elriasztja a tulajdonosokat.

A bérelt ház betonpadlós, három szobája van. Főzéshez gázpalackot használnak, kályhával, fával fűtenek. A villany feltöltős, a vizet kútról hozzák. Melegvíz nincs a házban, gázon melegítik a vizet a fürdéshez. Kevés bútoruk van, a gyerekek egyetlen kisasztalon írják a leckét, illetve a két kicsi egy közös franciaágyon alszik.

Anikó élettársa korábban egy gyárban dolgozott, de sajnos a leépítések során őt is elküldték. Jelenleg egy építkezésen dolgozik, most a próbaidejét tölti.

Bevételük kb. 370.000 Ft egy hónapban, ami a négy kisgyermek mellett nagyon kevés. Kiadásaik jelentős részét télen a tűzifa teszi ki (120.000 Ft/hó), az albérletük 50.000 Ft/hó, törlesztéseikre kb. 50.000 Ft-ot fizetnek. Igyekeznek jól beosztani a pénzt, az élelmiszeren, rezsin, ruháztatáson kívül fizetik a gyermekek óvodai-iskolai szükségleteit is. Hó végére semmijük sem marad.

Három kisfiuk (11 éves Dani, 6,5 éves Vili, 5 éves Peti) és egy kislányuk (9 éves Abigél) van. Abigélnél BTM-et állapítottak meg, tanulási nehézségei vannak, az első osztályt ismételnie kellett. Nagyon szeret énekelni és rajzolni. Legidősebb fiuk, Dani nagyon jó tanuló. Szeret sportolni, diákolimpián futóversenyen is indult és nagyon jó helyezést ért el. Vili és Peti még óvodások, életkoruknak megfelelően nagyon szeretnek játszani. Vili sajnos kruppos köhögéstől szenved, ami miatt gyakran kell ügyeletre menniük. Peti szerencsére egészséges.

Amire szükségük van: pénzadomány (csekken tudják fogadni), cipő és ruhanemű, tartós élelmiszer, szőnyeg, íróasztal, szekrény, saját ágy a gyerekeknek, esetleg játékok (erre egyáltalán nem költenek), illetve bicikli, ami megkönnyítené a közlekedésüket (főleg akkor, ha betegek a kicsik).

Méreteik:
Dani (11 éves): 132-es ruha, 31-32-es cipő (kisnövésű)
Abigél (9 éves): 132-es ruha, 31-es cipő
Vili (6,5 éves): 116-122-es ruha, 30-as cipő
Peti (5 éves): 110-es ruha, 26-os cipő
Anikó (édesanya): XS-es ruha, 36,5-37-es cipő
Tomi (édesapa): S-M ruha, 41-es cipő

Nehéz körülményeik ellenére Anikó nagyon szépen neveli a gyerekeket és rendben, tisztán tartja az albérletüket. Minden igyekeznek megadni nekik, amit csak tudnak, ahhoz, hogy egy békés gyerekkoruk legyen. Sokat játszanak és tanulnak együtt, az esetleg felmerülő lemaradásokat igyekeznek behozni. Összetartó, kitartó, szerető család, ahol a gyerekek állnak a középpontban.

Scroll to Top