Hatan élnek egy dohos önkormányzati pincelakásban

Budapesten él a 27 éves Leila és családja. Leila nagyon fiatalon lett édesanya, Beni most 9 éves. A kisfiú súlyos genetikai és idegrendszeri rendellenességgel jött világra. Asperger-szindrómás (az autizmus fogalomkörébe tartozó megbetegedés), szorongásos tüneteket produkál, figyelemzavaros. Speciális igényű gyermekek nevelési intézményébe jár, most lesz harmadikos. Pszichiáter is kezeli, oda havonta járnak. A gyermek édesapja sem anyagilag, sem személyes jelenléttel nem támogatja a családot.

Leila az előző évben egy kislánynak adott életet, a kisbaba 9 hónapos és szerencsére egészséges. Az ő édesapja sem él velük, de kapcsolatot tart. Évekig nevelte egyedül a kisfiát, de a nehézségek miatt hazaköltözött édesapjához. Itt egy szűkös, alig 30 nm2-es önkormányzati lakásban élnek jelenleg hatan, mert Leila húga és annak gyermeke szintén itt húzza meg magát.

A ház nagyon régi, ráadásul a lakás a földszinten van, sötét, hűvös és vizesedik. Mivel a gyerekekre szinte minden nap mosni kell, a száradó ruhák miatt nagy a pára, a lakás vizes, penészedik. Égető szükség lenne egy szárítógépre, amivel áthidalnák ezt az egészségromboló állapotot. A lakást festeni kellene, a konyhabútor felújításra szorul.

A nagypapa és Leila testvére Chron betegek, ő maga miómával, pajzsmirigyproblémával küzd, egyikük sem munkaképes. Ráadásul a gyulladt belső szervek miatt nagyon speciális étrendre lenne szükségük, amit nem engedhetnek meg maguknak. Bevételüket a gyermekek után járó ápolási díj és családtámogatás adja. Sajnos a legtöbbször még az élelemre valót sem tudják kigazdálkodni. Közüzemi tartozásuk 300 ezer Ft, az elmaradt TB-tartozás 600 ezer Ft.

Amire szükségük van: Szárítógépre nagy szükség van. Beninek az iskolakezdéshez tolltartó, tornafelszerelés. A kislánynak 74-es a ruhamérete, lába 22-es. Húga kisfiának 3 évesre való ruhaneműk. Közüzemi tartozásuk kifizetéséhez pénzadományt bankszámlára is tudnak fogadni.

Leila szeretne biztonságos, élhető otthont a két gyermeknek, különköltözési kérelmét az önkormányzat egyelőre elutasította, bízik abban, hogy ez megváltozhat.

Scroll to Top