Fejlesztésre lenne szüksége az autista kisfiúnak, akit édesanyja egyedül nevel

A 39 éves Enikő Győr-Moson-Sopron megyében él két gyermekével, akik közül a kisebb autista. Csekély bevételei nem teszik lehetővé, hogy a szükséges fejlesztést igényelje kisfiának.

A 3 éves kisfiú, Tomika speciális óvodát kezdett, ahol 9-től 12 óráig van. Anyukája magán úton hordta TSMT tornára, de ez nem hozta meg a várt eredményeket, így abbahagyták. A fejlesztő az Ayres (Írisz) terápiát javasolta nekik, ezt szeretnék minél előbb elkezdeni (drágább, mint a torna). Tomika egyelőre nem beszél, nem mutogat. Csak nagyon kevés fajta ételt eszik meg, többnyire üveges bébiételeket fogad csak el (bolognai, zöldséges tészta, rizottó). Immunerősítőt írt fel neki az orvos, mert gyakran beteges, de Enikő nem tudja kiváltani. 1,5 éves korában intenzív osztályra került a kisfiú, mert befulladt, asztmás lett. Azóta is vannak rohamai. A felírt két asztmapumpából csak az egyikre elég a közgyógyellátás. Enikő szeretné lovas terápiára is járatni, de sajnos nem tudja megfizetni.

Enikő nagyobb gyermeke 14 éves, most kezdte a középiskolát, szakácsnak tanul. Nagyon szeret kötni és rajzolni is. Neki értágulat van a lábában, emiatt érsebészetre járnak vele, valószínűleg műteni kell majd. Magas, vékony lány, most lett szemüveges. Pszichológushoz is jár, mert erősen szorong (10.000 Ft alkalmanként).

Az édesanya jelenleg heti 1-2 alkalommal dolgozik, korábban takarítói állása volt. Szeretne most is állandó, fix munkát vállalni, amíg a kisfiú a speciális óvodában van. Bevételei így egyelőre csak a családtámogatási ellátások és az alkalmi munka, amiből nagyon nehezen élnek meg. Önkormányzati bérlakásban élnek, fizeti az albérleti díjat és rezsit, így a megélhetésre és a fejlesztő foglalkozásokra már nem marad pénze.

Amire szükségük van: anyagi támogatás a fejlesztésekre, tartós élelmiszer (bébiételek a kisfiúnak), immunerősítő, szirup állagú halolaj. Fagyasztós hűtőszekrény, új csaptelep a fürdőszobai cseréjéhez. Örülnének egy tv-nek is és ruhaneműre is szükségük van.

Ruhaméretek:
14 éves lány: M-es felső, nadrág XS, cipő 39
kisfiú: 104 ruhaméret és 25/26 cipő, 7-es méretű pelenka.

Enikőt nagyon megviseli, hogy nem tudja a szükséges fejlesztést finanszírozni a kisfiának és nehezen élnek meg. Pár hónapja pánikrohama volt, valószínűleg pszichológus segítségére lesz szüksége. Tomika autizmusát pozitívan éli meg, büszkén tekint kisfia különlegességére.

Scroll to Top