Egy omladozó, penészes házban él anya és kislánya, akik nem látják a kiutat a körülményeikből

Heves megye egyik kistelepülésén él, szerény, nélkülöző életkörülmények között a 47 éves Dóra és kislánya, a 9 éves, 4. osztályos Panni. Az édesanya már a terhessége alatt egyedül maradt a kisbabával, ez az állapot azóta sem változott, a gyermek édesapja nem keresi őket, gyermektartást nem vagy csak nagyon ritkán, rendszertelenül fizet, kapcsolatot nem tart.

Ami ennél is húsbavágóbb Dóra számára, hogy a férfi jelentős adósságot halmozott fel még a korábbi együttélésük során, ahol ő a papírokon, mint adóstárs szerepel, így a hátrahagyott hitelek, személyi kölcsönök visszafizetése is rá hárul a mai napig is. Ezek mértéke, a kamatok egyre nehezebbek, a kis családot egyre rosszabb megélhetési helyzetbe taszítják.

A vályogház Dóráé, de volt párja a ház elülső részét teljesen szétverte, a felújítás félbemaradt, azt nem tudja önerőből folytatni. Anya és gyermeke a hátsó traktusban, 1 szoba-konyhában húzza meg magát. A házrész folyton beázik, vizes, penészedik. Fürdő és wc van, a villany feltöltőkártyás, mobilinternet van, ha tudja fizetni. Fűteni konvektorral vagy hősugárzóval tudnak. Sürgősen kellene két új ablak a házra, sajnos nincs pénze kicseréltetni. Bejárati ajtó, festés is szükséges volna, hogy élhetőbb legyen az otthonuk. Szakember segítségét is jó szívvel fogadnák, aki segítene a ház rendbetételében.

Az édesanya bevétele idény jellegű bevételből van (főleg nyáron körülbelül 90 ezer Ft), most hivatalosan Foglakozást Helyettesítő Támogatást kap, 22.800 Ft-ot, családi pótlékot 13.700 Ft-ot, ha az apa utal, akkor 20.000 Ft a tartásdíj. Idős édesanyja szokott besegíteni nekik 25-30.000 Ft-tal.

A hitelek, kölcsönök sajnos már olyan mértéket öltöttek, hogy végrehajtás előtti stádiumba kerültek, egy csődkezelő cég foglalkozik az üggyel. A tartozása 11 millió Ft, visszafizetni képtelen, retteg, hogy utcára kerülnek. A végrehajtást elkerülendő havi 70 ezer Ft-ot kellene fizetnie, de ez sem megy, próbál csökkentésért folyamodni.

Panni életvidám, kedves kislány. Aki őt támogatná, 152-es ruhákkal, 36-37-es cipőkkel megteheti. Pénzadományt bankszámlaszámra is tudnak fogadni.

Dóra kislányáért minden nehézséggel szembenéz, de most úgy érzi, hogy csak a csoda segíthet, összefogással mégis sikerülhet.

Scroll to Top