A szerény és motivált négygyermekes család életét megnehezíti egy súlyos betegség

Krisztina és férje Baranya vármegyében neveli négy gyermeküket, akik közül az egyik kisfiú komoly betegséggel él együtt. A 10 éves Roland Duchenne-féle izomdisztrófiában (DMD), gyermekkori izomelhalásban szenved.

Krisztina négy és fél éves korában vette észre, hogy a kisfiú furcsán megy. Hét éves koráig járóképes volt, majd egyre nehezebben lépkedett és gyakran elesett. Roland december óta sajnos kerekesszékben van. Édesanyja egy budapesti kórházba jár vele rendszeres kontrollvizsgálatra, ahová évente egyszer be kell feküdnie. A kisfiú rehabilitációja támogatott, egy évben maximum három alkalommal tölt a kórházban egy hetet. Az intézmény a kerekesszéket is biztosítja számára. Roland szerepel a kórház várólistáján, ha esetleg a betegségére újabb gyógymód bukkanna fel, akkor esélyes arra, hogy részt vehessen a programban, akár külföldön is. A szülők próbálnak mindent megadni számára, amire szüksége lehet. Rendszeresen szed szteroidokat, vízhajtót, gyomorvédőt, szívgyógyszert és D vitamint. Roland álma, hogy autóversenyző lehessen. A három testvér egészséges, Gergő 16 éves és imád focizni. Melinda 15 éves és ápoló szeretne lenni. Szabolcs, a legkisebb gyermek 9 éves, ő is nagyon szeret focizni.

Krisztina 33 éves, bolti eladó a szakmája, de nem dolgozott ilyen területen. Jelenleg nem tud elhelyezkedni, mert Roland teljes ellátást és felügyeletet igényel. A GYOD támogatás révén otthon tud maradni kisfiával. Krisztina jelenleg orvosi vizsgálatokra jár hasfájása miatt, egyelőre még nincs diagnosztizálva, hogy mi lehet a probléma. Férje, János idén lesz 40 éves, lágyéksérve van, de munkaképes és szereti a munkáját. Heti öt napot dolgozik, szakmája targoncavezető és raktáros. Jelenleg alkalmi munkákat vállal segédmunkásként építkezéseken, mert így rugalmasabb az időbeosztása, segíthet a gyermekek felügyeletében. Sokszor otthon kell maradnia a legkisebb gyermekkel, ameddig Krisztina vizsgálatokra jár Rolanddal.

A család egy saját tulajdonú, rossz állapotban lévő 120 négyzetméteres vályogházban él. A ház komoly felújításra szorul, a tetőszerkezet cseréjére és a hátsó fal újrafalazására lenne szükség, mert a fal az esőzésektől megrepedt és bármikor bedőlhet. Van a házban feltöltőkártyás villany és a vezetékes víz is be van vezetve a házba. Van kályhájuk, tudnak fűteni fával, mert a kazán sajnos kilyukadt. A fürdőszoba felújítására is nagy szükségük lenne, mert nagyon kicsi, így a mozgáskorlátozott fiukat nem tudják benne fürdetni. Egyelőre a szobában, egy kisebb kádban oldják meg Roland fürdetését, ameddig elfér benne. A család illemhelyisége a kazánházban van.

A család összes havi bevétele 481.420 forint. 240.120 Ft GYOD, 71.300 Ft családi pótlék és a férj bevétele, ami 170.000 Ft. A tűzifát, az élelmiszereket és a háztartási dolgokat leszámítva a havi kiadásuk nagyjából 134.000 forint. 25.000 Ft-ot fizetnek a végrehajtónak, a villany, víz és a feltöltő kártyás telefon díja összesen 46.000 Ft, Roland iskolabusz díja 20.000 Ft, a gyermekek ebédeltetése 40.000 Ft és az osztálypénz 3.000 Ft. A téli tűzifa köbmétere 35.000 Ft, eddig 7 köbméter fogyott el egy szezon alatt, ami 245.000 Ft. Nagyon fontos lenne, hogy a család meg tudjon vásárolni egy betegemelő készüléket Roland számára, viszont az a fajta, ami biztonságos és maximális segítséget nyújtana, 300.000 Ft-tól kapható.

Amivel tudsz segíteni nekik: a család a pénzügyi támogatást készpénzben tudja fogadni, hogy a fenti problémákat meg tudják valósítani (betegemelő készülék, házfelújítás).
Az anyagi támogatáson kívül szívesen fogadnak élelmiszereket, háztartási vegyiárut – főként mosószert –, valamint ruhákat és cipőket minden családtag számára.
Krisztina ruhamérete M-L-es, lábmérete 38-39. János ruhamérete M-L-es, lábmérete 42-43, nadrágmérete 56-os. Gergő ruhamérete M-L-es, lábmérete 42-es. Melinda ruhamérete M-es, lábmérete 40-41, magas lábboltozata van. Roland cipőmérete 36-37, nagyon hízékony, ezért ruhákat inkább próbálva vesznek neki, jelenleg 68 kg. A legkisebb gyermek, Szabolcs ruhamérete S-M, lábmérete pedig 33-as, ő nagyon vékony.

Roland betegsége miatt nagy az összetartás a családban. Mindannyian motiváltak és tele vannak tervekkel. Krisztina szerény és alázatos, bármilyen támogatást hálával fogad családja számára.

Scroll to Top