A félárva kisfiút nagymamája vette gondozásába, megélhetésük nagyon szűkös

Történetünk Nógrád vármegyébe, Balassagyarmat közelébe, egy pici faluba szólít bennünket, ahol szerény körülmények között, de szeretetteljes légkörben él egy nagymama, Icu, és imádott unokája, a 10 éves Bélus.

A kisfiú világa 3 évvel ezelőtt omlott össze, amikor édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt. Icu fia, a gyermek apukája elmenekült a felelősségvállalás elől, hátrahagyta gyermekét és új életet kezdett. A nagymama vette magához az elárvult gyermeket, akin olyan erős szorongás, depresszió lett úrrá, hogy éjszakánként felsírt, bepisilt. Elveszítette a család nyújtotta stabilitást, szerető gondoskodást.

A nagymama próbál helytállni, de nagyon nehéz a dolga. Bélus állapota olyannyira leromlott, hogy muszáj volt kivizsgáltatni, majd miután kiszűrték a fizikai okokat, és kiderült, hogy problémái lelki eredetűek, megkapta egy pszichológus segítségét, mára sikerült javulást elérni nála, bár még mindig sokszor nyugtalan. Icut szinte árnyékként követi, félelme, hogy „újra elhagyják”, magára marad. Az édesapa látogatásai rendszeresek, de sem anyagi, sem lelki támaszt nem nyújt.

A kis család jelenleg Icu 120 éves parasztházában lakik. A víz nincs bevezetve, fürdőszoba sincs, fával fűtenek. Lenne lehetőség az anyai örökségből származó házban egy jobb életminőségre, de az apa ennek egyelőre gátat vet. Jogi segítséggel lehetne eredményt elérni.

Icu jövőre éri el a nyugdíjkorhatárt, jelenleg a gyermek gondozása mellett alkalmi munkákat vállal, de korábbi munkaviszonya után kap munkanélküli segélyt. Ezen felül árvasági segélyt és családi pótlékot kapnak. 120 ezer Ft-ból próbálnak megélni, ami egyik napról a másikra történik. A téli tüzelőre folyamatosan próbál félretenni, hogy meg tudja vásárolni időben, de ilyen kevés jövedelemből ez nagy kihívást jelent.

Bélus egyetlen szórakozása, öröme az életben a foci. Tanulási gondjai nincsenek, most lett 5.osztályos. Nagyon örülne egy biciklinek.

Amire szükségük van: a család nagy hálával fogad tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket. A konyhát meszelni, linóleumozni kellene, a kályhacső lyukas, cserélni kell. Pénzadományt bankszámlaszámra is tudnak fogadni.

Icu életének célja és mindennapjainak meghatározója az a misszió, hogy Bélust elindítsa az életben, és hogy az űrt a szívében sok-sok szeretettel pótolni tudja.

Scroll to Top